Skolbanken Logo
Skolbanken

Språk

Oceanen, Ängelholms Montessoriförskolor · Senast uppdaterad: 14 december 2022

Hela vår förening har valt att arbeta med språket. Vi har valt att utgå från vårt montessorimaterial. För att väcka barnens intresse för talspråk o skriftspråk.

Mål o syfte

Att barnen ska få ett nyanserat språk för att kunna uttrycka sig och göra sig förstådda.

Att barnen ska börja intressera sig för skriftspråket. 

Att barnen ska kunna föra en dialog.

 

Hur:

Genom att:

• använda oss av vårt montessorimaterial

• sång, rim o ramsor

• sagor, sagokorgar, drama o högläsning

• måla, skapa, klippa, klistra.

• prata om de fysiska förutsättningarna för att lyssna o prata.

 

Vi måste utmana barnen att vara lyhörda och tänka på att vi använder ett nyanserat språk och att vi har en lärorik dialog vid matbordet, toakö, hallen m.m.

 

Utvärdering: Vi har fokuserat mer på språket och märkt ett stort intresse från barnens sida. De samtalar om deras bokstäver, hittar bokstäver överallt, skriver och ljudar, parar,målar,syr och pärlar bokstäver.

Vi gjorde bokstavskollage och satte ute i vår hall. Där fick barnen klippa ut bilder och sätta vid rätt bokstav. Många av barnen stannar till och står och samtalar om bokstäverna och bilderna.

Vi läser sagor som barnen sen målar i gruppmålningar.Också har vi gjort rekvisita så barnen själv kan spela sagan som teater. Här utvecklar barnen sin kreativa förmåga och vi ser deras läsförståelse.Här tränar de också mycket samarbete.

Vi märker att de barnen som har ett annat hemspråk har förbättrat sitt språk under höstterminen. 

 

Under vårterminen har vi fortsatt att ha fokus på språket.

Vi har gjort flanosagor: Alfons Åberg och lilla gumman. Barnen var engagerade o ville gärna göra den själva. 

Vi tillverkade dukar med alfabetet och bilder på som vi la på matborden. Vi samtalar mycket om det vid lunch och mellanmål. Barnen hittar sin bokstav och har många diskussioner kring detta.

I samlingen har vi haft en hemlig väska där det har legat ett djur som barnen har fått gissa efter beskrivning. Sen har de fått leta upp vilken bokstav den börjar på och ljuda. Detta har barnen uppskattat och frågat varje dag om vi ska ha hemliga väskan idag?

Barnen har fått skriva sin bokstav eller sitt namn o sedan limmat och strött färgad sand på. Här fick de använda sin kreativa förmåga. 

Vi har tillverkat ett namnmemory där de kan para bild på barnet med rätt namn. Även barn som inte kan läsa känner igen namnen och kan göra denna övningen.

Högläsningen har varit utmanande för barnen. De har fått träna sig i att lyssna och fokusera på det dom hör utan att ha nån  bild att knyta an till. Det ökar deras fantasi o föreställningsförmåga.

Vi har sjungit nya rörelsesånger som barnen har uppskattat jättemycket. 

Vi har varit ute mer under våren och använt oss av bokstäver i naturen. Vi har pratat om fåglar och de har fått koppla det till bokstäver och även skriva namnen o måla dem.

Den utökade utevistelsen har bidragit till att de samtalar, diskuterar, kompromissar o lyssnar mer på varandra. 

Vi upplever att barnen har lättare för och vågar uttrycka sina åsikter till andra barn och oss vuxna .

Under höstterminen 2020 har vi varit mer ute. Därför har vi tagit med oss språkmaterial ut som vi har använt oss av. 
Vi har ett rörligt alfabet där barnen har kunnat hämta saker på olika bokstäver vi visat. De har även byggt ord med dem. Vi har skrivit i sanden och även skrivit o ritat med gatkritor.

Barnen har tyckt det har varit utmanande och spännande. Vi har märkt tydligt att många av barnen har lärt sej ljuda o känna igen bokstäverna. Även inne fortsätter vi att arbeta med vårt fina montessorimaterial. 
Vi har fortsatt med högläsning och vi upplever att barnen är mer delaktiga och har lättare att för att återberätta.

Vi har fortsatt vårt dagliga arbete med att öka barnen språkmedvetenhet och ordförråd genom att benämna saker med ett nyanserat språk.

Vårterminen 2021

Vi har märkt att barnen blir mer och mer uppmärksamma på bokstäver överallt i vår miljö, både själva och tillsammans.Många lärorika samtal.

De äldsta barnen fick göra gruppmålningar med 3-4 barn. Där krävs det att man kan skriva sitt namn, samarbeta, jobba med grundfärgerna och sen bestämma tillsammans vilken sekundärfärg de ska måla med runt om målningen. Många bra diskussioner krävs innan målningen blir färdig.

Eftersom vi varit ute mycket även denna terminen så ser vi att barnen använder och utvecklar sitt språk genom diskussioner i leken. Samtidigt lär de sig att lyssna på varandra och även uttrycka sina egna åsikter.

Vi upplever att språket hos har utvecklats bra hos barnen, eftersom det är väldigt lite konflikter.

 

Höstterminen 2021

Vi började terminen med Praktiska vardagsövningar, där utvecklar barnen sitt språk genom att vi benämner vardagliga saker med ett nyanserat språk. 
Vi har fortsatt med sång, ordlekar typ Gissa djur. Då får barnen lära sig att tänka abstrakt och att utveckla sin föreställningsförmåga.

Vår lilla Robot Beep har fått barnen att lära sig fler bokstäver på ett roligt och utmanande sätt genom programmering. 
 
Vi har hittat bra korta pedagogiska program på SVT play, som handlar om bokstäver och språket. Vi märker att barnen är väldigt delaktiga och tycker det är kul. De ljudar och säger att det är min bokstav mm.

Barnen dras gärna till vår språkhörna. Där jobbar gärna tillsammans med vårt Montessorimaterial i svenska.

 

 

Vårterminen 2022

Vi har fortsatt att fokusera på språket med kroppen som projekt. Vi upplever att barnen har utökat sitt ordförråd genom att vi pratar om kroppens delar, sinnena, organen, hjärtat och blodet och matsmältningen. Barnen benämner hur maten smakar eftersom vi haft smakövning med sött, surt, salt och beskt. Varje dag tittar och kommenterar barnen sina självporträtt, sina ögon och sin längd i vår hall. Här lär dom sig begrepp lång, längre, kort, kortare, hårfärg, ögonfärg mm. De har blivit medvetna om sin kropp och dess funktioner och att alla ser olika ut.

Vi har använt oss av vårt montessorimateriel så som ljuddosorna, smakövning, längdstavar, färgboxar, cylinderblock mm.

Vi har också sjungit sånger om kroppen och också gjort ramsor.

Vi har tittat på en serie på SVT som handlar om kroppen som heter kött på benen. Både barn och fröknar tycker att den är väldigt rolig.

De sinnestränande materielet förbereder barnet indirekt för språk genom att träna förmågan att ordna och gradera, se likheter och skillnader.

Vi har arbetat med ”Kanin och igelkott”. Där vi läst berättelser som handlar om känslor och att sätta ord på vad man känner, t ex ” Sprid glädje, Säg stopp, Samarbeta, Vänta på din tur, Prata om det……”Till hjälp har vi haft handdockorna Kanin och Igelkott.

Vi upplever att barnen har blivit mer omtänksamma och lyhörda för varandras känslor. Vi uppmuntrar dom till att prata med varandra och tala om hur de känner sig i olika situationer.

 

Höstterminen 2022

 

 Under höstterminen har vi arbetet med praktiska vardagsövningar, naturvetenskap, normer och värden och språk. Språkmaterialet som vi har på Korallen finns alltid tillgängligt för barnens i deras individuella utveckling.

Alla inläggen från höstterminen finns på unikum i lärloggen, vänligen ta del av detta tillsammans med ert barn. Det främjar samarbetet mellan förskolan och hemmet och barnen utvecklas även språkligt.

Genom de praktiska vardagsövningarna tränas artighet. Här tränar man också icke verbal kommunikation genom hur man interagerar socialt.

Naturpromenaderna har vi haft regelbundet. Här lär barnen sig att benämna och reflektera över naturens skiftningar, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld. Här vidareutvecklas barnens förmåga att kunna föra dialoger och samtal.  Naturpromenaderna utvecklar även hur man fungerar i grupp och att kunna ta ansvar för gemensamma regler.

I de dagliga matsituationerna kommunicerar barnen och för samtal med varandra. Lär sig att lyssna och reflektera över varandras åsikter.

Arbetet med normer och värden har vi utvecklat genom att använda materialet om Kungaskogen, haft teaterbesök, använt oss av QR-koder som handlat om olika känslor. Normer och värden samtal förs dagligen mellan barn och pedagoger. Vi har introducerat Snick och Snack från Kungaskogen som är ett normer och värden material. Vännerna i Kungaskogen är värdegrundande med budskapen att vara en bra kompis, empati och vi är olika men lika bra. Handling: vänskap, att vara rädd om naturen, livsstil, hälsa, miljö och hållbarhet. Genom handdockorna Snick och Snack utvecklar barnen sin kommunikativa förmåga genom leken. Vi har lärt oss och sjungit sånger som handlar om hur det är att vara en bra kompis.

Vi har gjort en dokumentationsvägg med bilder från verksamheten som barnen står och tittar på och samtalar om med varandra. Bokstavsväggen finns kvar och barnen visar fortfarande intresse för den. Här ser vi en språkutveckling genom igenkänning av bokstäver och utökat ordförråd. Sambandet med bild, ljud, bokstav blir tydligt för dem.

Denna barngruppen har visat stort intresse för estetiska och kreativa övningar. Genom  fantasi och föreställningsförmågan vävs språket in. Barnen benämner och samtalar om sina alster, både individuellt och gemensamt.

Under höstterminen har vi sett en utveckling i samtalen och dialogerna mellan barnen. Barnen visar mer hänsyn, lyhördhet och förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar och ge uttryck för sina egna. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback