Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Att nå

Skapad 2019-10-24 15:45 i Hamre Förskola Åre
Förskola
Efter en tid av introduktion av material har vi nu påbörjat "breddningen" där vi letar efter områden inom barnens utforskande som intresserar dem extra mycket och försöker stimulera och utmana dem på dessa områden. Att nå; sträcka sig/förlänga sig för att komma åt något är ett sådant område. Kan jag nå något som jag inte når om jag tar hjälp av ett material? Vi fyller miljön med material som kan användas på detta viset Och utforskar i olika sammanhang.

Innehåll

Att nå, att se sina möjligheter och begränsningar är centralt i våra barns liv, det märkte vi i våras. Ett litet barn har så korta armar men oj vad snabbt de kan sträcka sig och nå långt! Barnen sträcker sig men når inte, vad kan man tillföra för att nå? Ska man kanske hoppa till med kroppen, ställa sig på tå, använda en pinne, kliva på en stol, be eller visa att man vill bli lyft. Vilka strategier har vi att välja mellan för att få tag i det vi sträcker oss efter?

Vi att det handlar om räckvidd, att få ett matematiskt tänkande kring vad man behöver adderar för att kunna få ett resultat, en summa som motsvarar det man vill. Det är teknik, att med hjälp av ett redskap uppnå ett resultat. Vi ser och uppmuntrar detta utforskande både inomhus och ute. Ett barn ville försöka nå månen häromdagen...

https://m.youtube.com/watch?v=mSa8GUTBmuU
 https://m.youtube.com/watch?v=gTLbsGcZmps

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: