Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna till musik.
När vi sjunger och spelar tränar vi på att börja och sluta samtidigt, att samspela och att aktivt lyssna in varandra. Vi utvecklar språket och vi tränar oss att härma, leda och skapa med olika klanger och dynamik.
SÅNG: unison sång, växelsång, rörelsesånger, kanonsång och sånger på engelska.
SPEL: spel på rytminstrument och boomwhackers, ukulele, keyboard, gitarr och trumset.
SKAPANDE: ljudsagor, rap, måla till musik, improvisation i olika former.
PULS och RYTM: pulsens betydelse i musiken, sätta puls i kroppen och träna olika rytmer genom t.ex. härmning.
INSTRUMENTKUNSKAP: Kännedom om olika slagverksinstrument, blåsinstrument och stråkinstrument, stränginstrument och tangentinstrument.
MUSIKORD och BEGREPP: puls, rytm, tempo, förspel, paus, piano, forte, dirigent, kör, orkester, kanon, crescendo, diminuendo, halvnot, fjärdedelsnot, åttondelsnot, fjärdedelspaus, stamtonernas namn, ackord, vers, refräng, taktart, "ettan".
MUSIKLYSSNING och SAMTAL: Lyssna på olika typer av musik i olika genrer och med hjälp av en ordbank, samtala vilka känslor musiken skapar och hur den påverkar oss.
MUSIKENS SAMMANHANG: Sånger som knyter an till årstiderna och våra högtider under året. Nationalsången. Känna till några visförfattare.
Jag kommer bedöma din förmåga att:
- delta och sjunga tillsammans med andra
- delta i spel på instrument i samspel med andra
- härma rytmer och förhålla dig till pulsen i musiken.
- uttrycka dig på olika sätt genom sång och rörelse och samtal om musik.