Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

5

Syskonreligionerna åk 5

Hässelby Villastads skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 24 april 2023

Vad är tro? Hur hänger de tre religionerna judendom, kristendom och islam ihop? Vad skiljer dem åt? Hur tänker man inom de olika religionerna? Och hur syns det i ritualer och i en troendes vardag? Svaren på frågorna och många andra får du lära dig under detta arbetsområde.

Vi kommer att arbeta med de tre abrahamitiska religionerna judendom, kristendom och islam, hur de hör ihop och vad som skiljer dem åt, vilka ritualer och levnadsregler som ingår och hur religionen märks i en troendes vardag. 

Vi kommer även att fundera kring etik och moral, vad som är rätt och orätt och om att göra gott, vara en god medmänniska.

Du kommer att få lyssna till genomgångar, föra diskussioner, resonera och reflektera i små och stora grupper, se filmer och läsa texter och svara på frågor som hör till. Du kommer att få söka information från olika källor och sammanställa. 

Det du kommer att få lära dig står in lärandematrisen som hör till ämnesområdet. Den går vi igenom tillsammans i början av arbetsområdet.

De begrepp du ska kunna är: Tanakh, Tora, förbund, sabbat, profet, rabbin, synagoga, Bibeln, Nya testamentet, frälsare, treenighet, kyrka, ritual, nattvard, muslim, islam, moské, Allah, Koranen, sunna

Du får under tiden som du arbetar med arbetsområdet visa dina kunskaper både muntligt och skriftligt. 


Läroplanskopplingar

Religionens betydelse i människors liv och människors olika sätt att uttrycka sin religiositet.

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendom, islam och judendom.

Centrala tankegångar med koppling till ritualer, levnadsregler och heliga platser inom kristendom, islam och judendom, till exempel som de uttrycks i berättelser i Bibeln och andra religiösa urkunder.

Begreppen religion och livsåskådning.

Människors religiösa och livsåskådningsmässiga tillhörigheter i Sverige i dag samt hur detta har förändrats över tid.

Samtal om och reflektion över vardagliga moraliska frågor utifrån elevernas egna argument och olika religiösa tolkningar. Sådana frågor kan till exempel handla om ansvar, utanförskap, kränkningar, jämställdhet och sexualitet.

Samtal om och reflektion över livsfrågor utifrån elevernas egna tankar och olika religiösa tolkningar. Sådana frågor kan till exempel handla om vad som är viktigt i livet och olika föreställningar om vad som händer efter döden.

Matriser i planeringen
Matris Religion Syskonreligionerna åk 5
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback