Undervisningen ska leda till att eleverna får möjlighet att utveckla kunskaper i och om det svenska språket. Vi arbetar inom flera olika områden. Under läsåret kommer vi att hålla på med veckans ljud/bokstav, rim, meningar, ord, stavelser. Vi vill förbereda barnen för sitt fortsatta lärande och skolgång, med att ha gett dem en stabil grund.
Vi arbetar med materialet Trulles språkstege. Vi börjar med helheten i språket och delar upp det i mindre delar. Varje stegpinne (avsnitt) börjar med en saga som inspiration till avsnittet. Därefter följer gruppövningar och arbete i barnens arbetsbok. Vi gör mungympa som är övningar som kan upprepas många gånger för att förbättra artikulationen och ge ett tydligare tal. Sifferrim kombinerar rim med sifferinlärning och tränar samtidigt ramsräkning. Vi har också visuella övningar, för när man ska skriva bokstäver, är det viktigt att man ser små skillnader mellan figurer. Det mesta arbetet sker praktiskt och arbetsboken är bara ett komplement. Barnen får måla stegpinnarna allt efterhand då de är klara med avsnittet. Vi har också en Storbildbok med bilder till sagorna. Där tittar vi på färger, former, antal och pratar om egenskaper och känslor.
Vi går till biblioteket. Vi har också gestaltande sagosamlingar och högläsning.
Att fylla i rimord
Att rimma till bilder
Lyssna om ordpar rimmar
Att träna minnet med rim
Att bilda meningar
Att fråga och svara
Att använda nekande meningar
Att upptäcka grammatiska fel
Att träna minnet med meningar
Genom att vara med vid arbetstillfällena och vara aktiv.
Du samarbetar och löser uppgifter tillsammans med dina kamrater eller tillsammans med pedagogen.
Du kan svara, berätta och lyssna på dina kamrater.
I slutet av varje arbetsområde gör vi en testmoment där vi kollar av hur barnet har uppfattat och tagit till sig av arbetsområdets innehåll.