Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Religionskunskap

·

Årskurs:

7

De första högkulturerna

Ytterbyskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 28 oktober 2019

Vi kommer att arbeta med människans första stora civilisationer. Under området kommer vi bland annat ta upp civilisationer och kulturer som växte fram vid stora floder, som den vid Nilen i Egypten, vid Eufrat och Tigris (området som kallades Mesopotamien) och vid Gula floden i Kina. Vi kommer att ta upp samhällsliv, organisation och styre, försörjning, religion med mera.

Syfte

Dessa kunskapskrav kommer att bedömas:

  • Dina kunskaper om de första högkulturerna (bland annat vad en högkultur är) och din förmåga att se orsaker till och konsekvenser av dessa. Det handlar om att kunna förklara varför och hur de växte fram samt hur högkulturerna förändrade människans liv och levnadsvillkor.
  • Din förmåga att göra jämförelser de olika högkulturerna emellan. Här gäller det att kunna visa på likheter och olikheter samt att förklara orsaker till och konsekvenser av dem.
  • Din förmåga att använda dina kunskaper för att föra underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av högkulturernas framväxt. Det gäller framför allt:

Din förmåga att motivera dig utifrån faktakunskaper.

Din förmåga att föra resonemang ur olika perspektiv (t ex såväl positiva som negativa effekter) perspektiv.

Din förmåga att skilja på fakta och värderingar

Din förmåga att resonera i flera led och logiken i dessa resonemang

  • Din förmåga att använda dig av ord och begrepp från området. Det handlar dels om att förstå dess innebörd, dels om att kunna sätt in dem i rätt sammanhang.
  • Din förmåga att förklara hur religionen påverkade samhället och hur samhället påverkade religionen i de första högkulturerna.
  • Din förmåga att kunna använda dina kunskaper för att för resonemang kring vad vi kan lära av olika källor från högkulturerna, samt din förmåga att resonera kring dess trovärdighet.

Kunskapskrav E

Kunskapskrav C

Kunskapskrav A

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)


Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, (Hi6A)

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, (Hi6A)

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra välutvecklade och väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, (Hi6A)

och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans. (Hi6B)

 

och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans. (Hi6B)

och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans. (Hi6B)

 

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt. (Hi8)

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt. (Hi8)

 

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt. (Hi8)

 

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. (RE3)

 

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. (RE3)

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. (RE3)

 

 


Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:



För att skaffa sig grundkunskaper om de första högkulturerna kommer ni att arbeta med uppgifter till läroböckerna. Dessutom blir det genomgångar, gemensamma övningar, diskussioner och filmvisningar. 

Utvärdering 

Hur skall arbetsområdet utvärderas och av vilka?

Efter arbetsområdet vill jag att du som elev utvärderar din insats och det kommer även jag göra. Dels genom att markerar hur långt du nått på kunskapskraven som du hittar i matriserna och dels genom en framåtsyftande kommentar.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700-talet, till exempel i Afrika, Amerika och Asien.

Vad historiska källor från någon högkultur, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.

Matriser i planeringen
Historia
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback