Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Leken - att lära tillsammans

Andersbergsringens förskola, Halmstad · Senast uppdaterad: 3 december 2019

Tillsammans ska vi utforska och utveckla leken i dess olika former. Vi kommer möta språket genom leken och i böcker och utifrån det utöka vårt ordförråd.

Leken - vi lär tillsammans

Bakgrund

Under juli 2019 kom den nya läroplanen för förskolan (Lpfö18). I läroplanen betonas lekens betydelse för barnens lärande, utveckling och välbefinnande. Förskolan ska erbjuda en miljö som uppmuntrar till lek och även ge tid och utrymme till lek.  

Utifrån detta vill vi fokusera på leken, i kombination med att vi sett en svårighet hos barn att leka idag. Vi pedagoger vill inspirera och vara mer delaktiga i barnens lek.

Syfte/mål

Syftet med vårt tema är att vi vill ge barnen en verksamhet som inbjuder till lek och ett lustfyllt lärande. Genom leken ska barnen ges möjlighet att träna på det sociala samspelet, sin fantasi och kreativitet. En central del i temat är kommunikationen såsom språk, kroppsspråk och TAKK. Genom leken får barnen träna sitt ordförråd och möta språket på ett lekfullt sätt.

Vi pedagoger ska vara aktivt närvarande och engagerade under leken för att stödja barnen i att hantera olika situationer såsom att kommunicera med varandra, samarbeta, lösa konflikter, vänta på sin tur, samt träna sin koncentrationsförmåga.

Planera och genomföra

Vi pedagoger ska erbjuda en miljö på förskolan som inbjuder och uppmuntrar till lek. Ge dem tid, rum och ro till lek. Barnen ska ges utrymme både för lek de själva tar initiativ till men även introducera dem för andra lekar.

Vi ska finnas som stöd, vara aktivt närvarande, lyhörda och engagerade pedagoger.

Till en början ska vi observera barnen i deras lek. Utifrån våra observationer ska vi reflektera och analysera över vad vi sett och vart vi ska lägga vårt fokus.


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback