Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

9

Planering av fysik aktivitet år 9

Thunmanskolan, Knivsta · Senast uppdaterad: 29 oktober 2019

I den här uppgiften ska du planera och sätta upp mål för en fysisk aktivitet som du genomför, reflekterar över och utvärderar.

Planering 

Lektion 1: Vi går igenom uppgiften samt vad fysisk, psykisk och social hälsa innebär. Teoretisk skriftlig planering enligt mall            (i klassrummet). Lämna in planeringen när du är klar. Den får du sedan tillbaka när du ska utföra din aktivitet.

Lektion 2: Genomför aktiviteten i hallen/ute. Under lektionens gång finns möjlighet att redigera i planeringen om det behövs. Lämna in planeringen i slutet av lektionen.

Lektion 3: Genomför aktiviteten i hallen. Lämna in planeringen i slutet av lektionen.

Lektion 4: Reflektion (i klassrummet). Reflektera skriftligt utifrån din planering.

 

 

Det som bedöms är:

- hur du sätter upp mål för och planerar fysiska aktiviteter.

- hur du reflekterar över din planering

- hur du resonerar om hur aktiviteten kan påverka din hälsa

- hur väl du kan förebygga skador genom att förutse och beskriva risker som kan förknippas med din valda aktivitet

 

 

Exempel på aktiviteter:

- styrketräning med eller utan vikter

- konditionsträning inne/ute

- utövande av en sport

- dans/rörelse till musik

Tänk på att idrottshallens utrymme och material är begränsat och att alla ska få plats.


Läroplanskopplingar

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.

Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.

Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.

Digitala och andra verktyg för att planera, genomföra och värdera rörelseaktiviteter.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Matriser i planeringen
Planering av fysik aktivitet
Uppgifter
Planering av fysisk aktivitet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback