Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Krafter och rörelse

Fårboskolan, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 7 mars 2023

Vi har arbetat med NTA-lådan "Rörelse och konstruktion". Som en avslutning på arbetsområdet fördjupar vi oss i krafter och rörelse.

Kursplanens syfte

Fysik

Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden.  ... ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor. Genom undervisningen ska eleverna också utveckla förståelse för att påståenden kan prövas och värderas med hjälp av naturvetenskapliga arbetsmetoder.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med fysikens begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur de formas i samspel med erfarenheter från undersökningar av omvärlden. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.

Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

  • Fy
    Syfte kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och samhället,
  • Fy
    Syfte förmåga att använda fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik och miljö, och
  • Fy
    Syfte förmåga att genomföra systematiska undersökningar i fysik.

 

Centralt innehåll

Vi kommer att arbeta mot följande mål från läroplanens centrala innehåll:

Fysik

  • Fysiken i naturen och samhället Krafter och rörelser som kan observeras och mätas i vardagssituationer.
  • Fy 4-6
    Fysiken i naturen och samhället Några instrument samt hur de används för att mäta fysikaliska storheter, till exempel temperatur och kraft.
  • Fy 4-6
    Systematiska undersökningar och granskning av information Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med ord, bilder och tabeller.
  • Fy 4-6
    Systematiska undersökningar och granskning av information Några upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

 

Konkretisering av mål

Du ska kunna:

  • Planera och genomföra undersökningar som rör hur ett modellfordon påverkas av olika fysikaliska krafter

  • Dokumentera dina underökningar i text och bild

  • Beskriva och ge exempel på hur föremål påverkas av olika krafter med hjälp av begreppen tyngdkraft, dragkraft, tryckkraft, friktion, jämvikt, tyngdpunkt, gravitationskraft och stödyta. 

  • Berätta om Newton och vad hans upptäckter betytt för hur vi förstår exempelvis planeters rörelser eller jordens gravitationskraft. 

 

 

Arbetssätt - undervisningen

Vi kommer att arbeta med NTA-temat Rörelse och Konstruktion

Vi kommer att läsa i grundboken, se på filmer och diskutera i grupper.

Vi kommer att genomföra enkla experiment. 

 

Bedömning

Jag tittar på hur du deltar muntligt vid par- och gruppdiskussioner och genom gångar samt hur du lyssnar, ställer frågor till andra och kommer med förslag på lösningar. 

Jag tittar på hur du arbetar, både muntligt och i par, och hur du dokumenterar dina undersökningar och resultat.

Du kommer att få ett skriftligt prov.


Läroplanskopplingar

kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och samhället,

förmåga att använda fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik och miljö, och

förmåga att genomföra systematiska undersökningar i fysik.

Krafter och rörelser som kan observeras och mätas i vardagssituationer.

Några instrument samt hur de används för att mäta fysikaliska storheter, till exempel temperatur och kraft.

Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med ord, bilder och tabeller.

Några upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Eleven visar grundläggande kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla fysikaliska fenomen i naturen och samhället.

Eleven använder information som rör fysik för att med viss naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör energi, teknik och miljö.

Eleven söker svar på frågor genom att utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar resultaten och beskriver på ett enkelt sätt undersökningarna.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback