Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

utvärdering Hösten -19

Skapad 2019-10-31 11:39 i Hosiannaskolans Förskola Fristående förskolor
Förskola
Utvärdering av hösten -19

Innehåll

Så här följde vi barnens lärprocesser

Vi dokumenterade olika aktiviteter och reflektioner tillsammans med barnen. Vi arbetade med barnens föreställningar - varför tror ni att det är så här? Vad tror ni kommer att hända? 

Vi valde att ta den största dokumentationen på unikum och där gjorde vi en egen mapp med namnet hösten-19 på varje enskilt barn. Det har blivit mycket enklare att hålla koll på varje individs utveckling samt lärande. Vi fortsatte att göra individuella mappar där man kan snabbt gå in och se vad varje barn gjort under hösten. mapparnas namn har skrivit som Innelek -19, utelek-19,hösten-19 samt varje barns (smågrupp) ex: Solarna-19,Rosorna-19 & Fröerna -19. Vi tror och känner att detta är en bra och enkel sak att fortsätta med där man alltid har en ipad eller mobil nära till hands. 

 

Det här resultatet förväntade vi oss

Vi förväntade oss att barnen skulle få konkreta upplevelser och större förståelse för allt som händer i naturen på hösten - växter och djur. 

Vi förväntade oss att barnen skulle bli nyfikna på att veta mer och bli medvetna om hur de kan söka kunskap. Att barnen med kunskap också ska bli rädda om och ta tillvara på det som naturen erbjuder i form av bär och svamp, naturmaterial till skapande samt att naturen är en fantastisk plats att vara i och njuta av. 

Så här utvärderar vi temat. 

Reflektion tillsammans med barnen och söka kunskap gemensamt för att hitta svar på barnens frågor. Reflektion och analys av vår pedagogiska dokumentation i arbetslaget. Vad visar barnen intresse för och hur går vi vidare?

 

Under vissa tillfällen inne som ute har vi frågat samt pratat med barnen på olika vis om varför löven blir gulare på hösten eller vart tar fåglarna samt djuren vägen? 

Vi har sett att barnen har fått en större förståelse för naturen och allt runtom kring. Genom att vi har sett på olika avsnitt om hösten så har vi märkt att barnen har blivit mer intresserade av att öppna till frågor samt svar. Vi har även använt oss av lekar, aktiviteter så som att plocka löv, måla samt rita och utifrån dessa så har vi märkt en skillnad av förståelsen i barngruppen. 

ex. vi står ute på lekgården och ser fåglar flyga ovanför oss. "fröken titta nu ska fåglarna söderut, så att de inte fryser här i Sverige".

"fröken vet du varför vi får gula löv på träden?, det är för att trädet dricker upp all grön färg och spar det till våren så att det blir nya löv". 

"fröken ekorren har inget minne" så den vet inte vart all mat gömts"

 

Så går vi vidare:

Barnen har nu märkt att det har blivit mörkare och kallare ute samt att det har blivit dimma när barnen kommit till förskolan på morgonen. Barnen har undrat samt frågat oss vuxna i personalen om varför det blir så i luften. Barnens tankar har blivit mer tydligare efter höstens tema om djur och natur.

Så vi känner att vi kan gå vidare med temat natur genom att fördjupa oss i is,vatten & vind (No/teknik) i barngruppen temat kommer att heta: De fyra elementen.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: