Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matematik

Skapad 2019-10-31 13:31 i Tallsättra förskola Österåker
Förskola
Matematik v.45-48

Innehåll

Matematik onsdagar Grodan och Myran

Barn använder sortering och klassificering för att skapa ordning i en kaotisk omvärld. Det är alltså ett sätt att organisera världen och göra den mer begriplig. Vi kan definiera begreppen sortering och klassificering på olika sätt och dessa definitioner är ett förslag.

 

Sortering

Enkel, grundläggande sortering bland de yngsta barnen i förskolan handlar om situationer där den undervisande visar eller berättar (eller visar och berättar) för barnen hur objekt kan grupperas och sorteras. ”I den här lådan lägger vi alla bilar – kan du hjälpa mig med det?”

Uppmaningar till barnen handlar till en början om att barnet ska fokusera på en enda typ av objekt eller en enda egenskap. ”Kan du ge mig alla bollarna? Uppgiften för barnet är alltså att skilja ut endast bollar från materielet i rummet/på avdelningen/i lådan. 

 

Klassificering

Klassificering handlar om aktiviteter och situationer där barnen får upptäcka mönster för hur saker och händelser kan grupperas. ”Titta på bilarna i lådan, hur skulle vi kunna lägga dem i olika grupper”? Skillnaden jämfört med sortering är att vid klassificering uppmanas barnen inte att gruppera efter en viss egenskap utan de får själva ge förslag. Klassificering är på det sättet mer avancerat än sortering.

 

 

V.45 Onsdag 6/11-19

Sortering på gården eller inne. Sortera tillexempel spadar, hinkar, pinnar eller löv ute, leksaker eller pennor inne.

 

De som behöver eller klarar en svårare utmaning kan då få klassificera. 

 

V.46 Onsdag 13/11-19

Upprepning från veckan innan.

 

V.47 Onsdag 20/11-19

Tung-lätt

 

V.48 Onsdag 27/11-19
Tjock-tunn

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: