Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

F - 1

NO-SO 2019-20

Fageredsskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 1 november 2019

I år ska vi jobba tematiskt ihop med SO-ämnena. Vi reser från låglandets jordbruksbygd, vidare genom skogslandskapet, upp till fjället. Vi lär oss om geografin och djur och växtlivet. Vi tittar på livscyklar, näringskedjor och kretslopp. Vi arbetar inkluderande, formativt och kollaborativt.

 

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Undervisningen i ämnet ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper och intresse för att undersöka omvärlden.

Vi ska få en förståelse hur allt påverkar och hänger ihop med jordens kretslopp och natur. 

Vi kommer också att arbeta med yrkesroller, samhällsfunktioner och religion

Kartor kommer vi också att titta på

 

Bedömning - vad och hur

Vi pratar om vad vi lärt oss under arbetets gång. Enkla prov kommer vi också att ha på näringskedjor, livscyklar, ordkunskap och kretslopp

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att jobba både praktiskt och teoretiskt. Mycket klippa och klistra, titta på filmer, ta kort, läsa mycket,  skriva texter och experimentera.


Läroplanskopplingar

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.

Vattnets olika former fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning.

Luftens grundläggande egenskaper och hur de kan observeras.

Enkla lösningar och blandningar och hur man kan dela upp dem i deras olika beståndsdelar, till exempel genom avdunstning och filtrering.

Skönlitteratur, myter och konst som handlar om naturen och människan.

Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse, till exempel mark, vatten och klimat.

Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.

Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback