Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sagoyoga

Skapad 2019-11-05 12:48 i Förskolan Freden Ludvika
Förskola
Tillsammans ger vi oss ut på en spännande resa i en luftballong. Vi svävar över land och hav, möter flygplan och stöter på både djur och båtar. Vi övar positioner som surfaren, båten, hunden och sjöstjärnan. Barnen får vara en del av sagan och utforma den efter önskemål. " Sagoyoga " är ett sätt för de yngre barnen att lära sig yoga genom bilder och berättelse. I fantasin får barnet lära sig att slappna av och stärka känslan av trygghet och självtillit med hjälp av inre bilder.

Innehåll

Varför ska vi jobba med det här ?

 Barn som får arbeta med yogapass regelbundet utvecklar många viktiga färdigheter såsom : Muskelstyrka , smidighet och uthållighet , förmåga att slappna av , självkänsla och självförtroende , emotionell kompetens , kommunikationsförmåga och inlärningsförmåga.

I sagoyogans värld finns inget rätt eller fel. Alla kan därför vara med efter sin egen förmåga.

Vi vill att barnen ska må bra genom lek och rörelse.

Vart ska vi ?

Vi vill att barnen ska utveckla sin motorik och koordinationsförmåga , att de får ett bättre ordförråd och stärker sin förmåga att leka med ord , berätta och uttrycka tankar samt att de blir nyfikna och får lust att prova nya saker.

Hur gör vi ?

Vi har yoga 10 ggr på rörelsen och vi är 5-6 barn tillsammans med en pedagog. Även de yngre barnen som visar intresse får utöva yogan när vi får tid över utöver rörelsedagarna.

Barnen i stora gruppen (lila grupp) har yoga på rörelsen på Torsdagsförmiddagar.

Hur förbereder och utmanar vi barnen ?

Vi pratar om vikten av att må bra och röra på sig samt frågar vad barnet vet och kan om Yoga eller träning av olika slag.

Hur inspirerar vi och utmanar vi barnen ?

Vi använder oss av boken " Sagoyoga " där vi ger oss ut på en luftballongfärd. Vi svävar över land och hav och möter flygplan, båtar, surfare och olika djur.

Barnen är själva med och interagerar samt utövar de olika positionerna.

Här blir barnen luftballonger, träd, ormar, hundar  och sjöstjärnor. Yoga för barn kan vara både kreativt och stillsamt.

Det kan vara korta stunder med enstaka positioner eller längre pass med flera övningar.

Barnen bestämmer själva takten.

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,
  Lpfö 18
 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: