Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

AE Kroppen

Skapad 2019-11-06 09:21 i Genarps skola Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 Biologi
Hur fungerar kroppen organ? Vad gör de och hur samarbetar de? Och vad är det som är fel när vi får olika sjukdomar?

Innehåll

 

 BIOLOGI vecka 45 och framåt

Eftersom du inte ska läsa alla NO-ämnena kommer du fortsätta jobba med biologi.

Du kommer att jobba med kroppens delar och hur de fungerar. Du kommer att få en bok som heter Puls Biologi Fokus (fokus betyder att den är lite förenklad och inte så mycket text) och man kan lyssna på den via inläsningstjänst.

Du kommer få läsa/lyssna på texter och jobba med frågor. Frågorna finns i en bok du också kommer få, där man fyller i svaren, (boken innehåller också ett facit). Jag eller den andra läraren som är med på lektionen kommer kolla av med dig hur det går och hjälpa dig att hitta rätt i materialet och förklara det du inte förstår.

Vi börjar med hud, skelett och muskler. Sedan testar vi av området innan vi går vidare till blodomloppet, andning, matsmältning och njurar. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
  Bi  7-9
 • Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
  Bi  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Bi  E 9
 • Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.
  Bi  E 9
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
  Bi  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: