Vi har under hösten arbetat med sagor för att utveckla området språk och kommunikation. Vi läste sagan om Bockarna Bruse och kunde observera ett stort intresse hos barnen.
Utifrån detta intresse har vi arbetat vidare med Bockarna Bruse och vävt in olika delar av läroplanen, bl. a...
-språk och kommunikation
-skapande/teknik
-drama
-matematik
-digital kompetens
Språk och kommunikation: Vi har arbetat mycket med flano-saga/bildstöd i berättelsen om Bockarna Bruse. Med hjälp av bilderna har barnen själva kunnat återberätta och spela upp sagan.
Skapande/teknik: Barnen har fått skapa sina egna bockar av, bl.a. återvunnet material. Här låg fokus på limpistolsteknik samt hur benen skulle sitta för att bocken skulle kunna stå. De har också fått rita och tolka sagan med blyertspenna och papper.
Drama: I helgrupp dramatiserade vi sagan med hjälp av rekvisita och en sagoläsare (pedagog). Vi diskuterade hur bockarnas och trollets röster låter. Barnen har fått prova olika karaktärer och tolkat dem på sitt sätt.
Matematik: Hur många ben har bocken? Hur många horn har den? Vi har arbetat med antal, tal, ordning och storlek samt använt oss av matematiska begrepp så som lägesord (trollet är UNDER bron).
Digital kompetens: Barnen har fått använda en app som heter "animate anything". Appen sätter ögon och mun på barnens teckningar och det går att spela in sin egen röst. En blyertsteckning kan då plötsligt få liv och börja sjunga. Vi visar på så sätt att det med hjälp av digital teknik går att manipulera en bild. Barnen får möjlighet att lära sig att tillämpa ett kritiskt förhållningssätt till vad som går att göra med digital teknik. Allt som vi ser är inte på riktigt.