Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4 - 6

Sambanden i naturen.

Resursskola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 8 januari 2020

Läsa om växters och djurs olika livsmiljöer. Studera fröväxter och sporväxter. Hur fungerar det i naturens kretslopp? Sortera växter och djur och se likheter och skillnader.

Vad ska vi arbeta med?

Du ska kunna beskriva och förklara olika samband i naturen. Hur olika växter förökar sig. 

Vad är livsvillkoren för liv på jorden? Vad innebär fotosyntesen och cellandningen?

Sortera olika växter och djur i olika grupper.

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer att diskutera om förutsättningen för liv och även läsa om det. Vi pratar kring hur växter sprids.

Hur fungerar kretslopp och vi ritar egna.

Vi dokumenterar vad som händer med växter utifrån olika förutsättningar. 

Vi diskuterar och tar ställning varför det är viktigt att vara rädd om naturen.

Vi tittar på undervisningsfilm.

 

Vad ska bedömas?

Du blir bedömd på din aktivitet på lektionerna.

Du visar vad du lärt dig genom tankekartor, texter och olika frågeställningar. 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.

Matriser i planeringen
Sambanden i naturen - växter
Uppgifter
Frö- och sproväxter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback