Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Alles Deutsch 9 Kapitel 1-2

Skapad 2019-11-08 08:34 i Vallåsskolan Halmstad
Grundskola 7 – 9 Moderna språk - språkval
I de här kapitlen tränar du på ord och uttryck som har med att resa till tyskspråkiga länder att göra samt om mat i dessa länder. Vi övar på perfekt-formen av verb och jobbar med ackusativ och dativ av pronomen och artiklar, samt prepositioner som styr ackusativ respektive dativ.

Innehåll

Kapitel 1 i Alles Deutsch 9 handlar om besök i ett annat land, ”Ab ins Ausland”. Vi bekantar oss med vad som är typiskt tyskt och vad som är typiskt svenskt, framförallt olika tyska och svenska traditioner. Vi tränar på att förstå en väderleksrapport och att prata om vädret.

Kapitel 2 i Alles Deutsch 8 handlar om mat, ”Rund ums Essen”. Vi ha arbetar med ord och uttryck om mat och matlagning. Vi bekantar oss med olika tyska, schweiziska och österrikiska specialiteter.

Det finns flera texter i varje kapitel i vår digitala bok, ”Alles Deutsch 9”. Text 1A, 1B, 1C, 1D, samt 2A, 2B, 2C, 2D.  A-texterna är de lättaste. D-texterna är de svåraste.

Till hjälp att förstå texterna, utöka sitt ordförråd och utveckla meningsformulering finns i det digitala materialet mängder av övningar av olika slag kopplat till varje text. 

För glosinlärning, fraser och språkbygge använder vi oss även av verktyget Quizlet.com

Undervisning 

Under lektionerna jobbar du till stor del själv i digitala Alles Deutsch 9. Boken är uppbyggd så att man kan välja vilka övningar man gör och kan därför själv anpassa sina studier efter sina egna förutsättningar.   

Vi tränar även tillsammans på texter, uttal, ord och fraser, grammatik, m.m. Arbete med övningar enskilt, i par och i helklass.

Läxor

Grundprincipen är en text per vecka med tillhörande inlärningsövningar. Läxor till veckans tredje lektion på fredagar.  

Bedömning 

Ibland kommer det oförberedda mindre tester som en diagnos på dina och klassens kunskaper.

Efter Alles Deutsch andra kapitel kan det bli ett större prov där du du får visa dina förmågor att läsa och förstå innehållet i tyska texter, översätta ord och fraser och formulera dig i skrift. Provet utgår från vad du lärt dig i kapitel 1 och 2 i läromedlet Alles Deutsch, men förutsätter givetvis också kunskaper från de tidigare läsårens tyskaundervisning.    

 

Planering 

Vecka 36-39: Wortschatz: Kapitel 1, texter A, B, C, D

Sprachbau: Repetition av perfekt

 

Vecka 40-42: Wortschatz: Kapitel 2, texter A, B, D

Sprachbau: ackusativ- och dativformer av personliga pronomen, bestämd och obestämd artikel, samt prepositioner som styr ackusativ respektive dativ

 

 

Uppgifter

  • Prov på kapitel 1 och 2

  • Deutsches Halloween

  • TY-läxa 1A "Ferien mal anders"

  • TY-läxa 1B "Typisch Mittsommer!"

  • TY-läxa 1C "So viel Milch wie nie zuvor"

  • TY-läxa 1D "Feste und Traditionen rund ums Jahr"

  • TY-läxa 2A "Mein Lieblingsessen"

  • TY-läxa 2B "Die Überraschungsparty"

  • TY-läxa 2D "Döner, Currywurst und andere Leckerbissen"

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: