Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 5

Hållbar utveckling med sopsamlarmonstren

Myggenäs förskola, Tjörn · Senast uppdaterad: 8 november 2019

På ett lekfullt sätt vill vi ge barnen en förståelse för hur människors val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling. Till hjälp kommer barnen att få träffa sopsamlarmonstren som kommer visa hur man källsorterar, återvinner och minimerar.

Syfte och bakgrund:

Med våra tidigare arbeten med skräpplockardagar och samtal om miljöproblem så finns det nu hos barnen ett stort intresse för att plocka skräp på våra promenader. Vi vill nu utmana barnen att tänka ett steg längre i deras intresse för miljö och djurliv.  Med den nya Läroplan för förskolan 2018, Lpfö18, så har begreppet "Miljö och hållbar utveckling" blivit inskrivet och det är ett krav att vi ska arbeta med detta mål.

Göteborgsregionen har i samarbete med  Hässleholms miljö AB tagit fram materialet "Sopsamlarmonstren" det är ett material som ska väcka barn och ungdomars intresse och engagemang för miljö och avfallshantering genom karaktärer med olika egenskaper. Där finns bland annat Kompostina, Plastis, Metallika, Glas-Klara och Pappis.

 

Mål:

Målet är att ge barnen en fördjupad kunskap och väcka barnens intresse för miljöfrågor så som källsortering, återvinning, minimering av sopor och att de får en förståelse för människors avtryck på miljön.

Undervisning:

Vi kommer att arbeta med Göteborgsregionens Sopsamlarmonster och utgå efter de olika övningarna som de tagit fram.

Vi kommer att arbeta med:

  • Sortering
  • Nedbrytning
  • Matsvinn
  • Återanvändning
  • Förebygga avfall

 


Läroplanskopplingar

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback