Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lucia Forskarna 2019

Skapad 2019-11-08 11:39 i Nyhammars förskola Ludvika
Projekt vår närmiljö
Förskola
Traditionellt Luciatåg med firande med 5-åringarna på Forskarna

Innehåll

 

 

Var är vi?

Vi har pratat med barnen om att i år är det vi på Forskarna som ska Lussa för deras föräldrar och för förskolebarnen på de andra avdelningarna.

När vi pratade om det blev barnen entusiastiska och började planera vad de skulle vara, en del började prata om hulken, monster mm men då berättade vi att Lucia är en tradition och att vi ville att det skulle vara ett traditionellt luciatåg med lucia, stjärngossar, tomtar och pepparkakor, flera barn kände då igen beskrivningen och berättade att de skulle vara med på flera luciafiranden. 

Barnen kom med ett önskemål på sång och det var Sankta Luciasången.

 

 

Vart ska vi?

Vi pedagoger tar fram ett sånghäfte med olika sånger och sen börjar vi träna med barnen.

Vi har tittat ut dagar för firandet och kommit fram till att kvällen den 12:e blir bra att fira med föräldrarna, vi kan då ha bakuppdrag i julkalendern inför Luciafirandet den 12:e.

För förskolebarnen lussar vi den 13:e på förmiddagen/morgonen. Vi kommer lämna förslag till övriga förskolepedagoger om att de är välkomna upp till oss och se luciatåget, detta för att barnen ska slippa bylsa på sig luciakläder över utekläder eller att de ska bli och frysa. Vi har utrymme uppe hos oss så vi tycker det är en bra lösning.

Med Luciaträning och kommande firande passar vi på att lära oss om just traditionen att fira lucia.

 


Hur gör vi?

Vi lägger in träningar kontinuerligt i verksamheten och lär oss sångerna tillsammans med barnen, vi övar på hur vi ska stå och gå in och ut.

 

 

Hur blev det?

Hjälpfrågor:
Hur blev det gentemot fokusområden/lokala mål/styrkort och den genomförda undervisningen?

 

Kopplingar till läroplanen

  • sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,
    Lpfö 18
  • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
    Lpfö 18
  • intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: