👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Religion åk 5

Skapad 2019-11-10 08:56 i Duveds skola Åre
Grundskola 5 Religionskunskap
Syftet med ämnet religion är att få större förståelse för omvärlden och för andra människors sätt att tänka och leva. I det här området så kommer du att fördjupa dina kunskaper om kristendomen. Du kommer också att lära dig mer om syskonreligionerna (kristendomen, islam och judendomen).

Innehåll

Förväntat resultat
Efter arbetsområdet förväntas du att kunna berätta om kristendomen på flera sätt:
  • Högtider och traditioner (exempelvis jul och påsk)
  • Ritualer, levnadsregler och heliga platser
  • Kristendomens betydelse för det svenska samhället förr och nu
Du förväntas också att kunna berätta om någon högtid och någon helig plats inom judendomen och islam.

Arbetssätt:
Vi kommer arbeta med religion fram till vecka 3. Vi kommer arbeta med området på olika sätt, exempelvis: läsa i arbetsboken, se på kortare filmer, göra ett studiebesök i Åre kyrka och grupparbete om syskonreligionernas högtider.
Vi kommer också att arbeta med centrala begrepp inom ämnet religion: ursprung, symbol, heligt, livsåskådning, levnadsregler, ritualer och högtider.

Examination och bedömning:
Du kommer att få visa dina kunskaper bland annat genom diskussioner, ett begreppsförhör och i ett grupparbete om en högtid (där strukturen hem- och expertgrupper kommer användas: varje elev blir expert inom ett område och får sedan dela med sig av detta till sin hemgrupp).

 

Matriser

Re
Religion åk 5

Rubrik 1

  • Re  4-6   Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  • Re  4-6   Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.
Nivå 1
Nivå 2
Kristendomens betydelse för det svenska samhället förr och nu
Du kan kortfattat berätta om kristendomens betydelse för det svenska samhället förr och nu genom att göra några enkla jämförelser (exempelvis traditioner, kyrkan som mötesplats och/eller religionsfrihet).
Du kan berätta om kristendomens betydelse för det svenska samhället förr och nu genom att göra flera jämförelser med flera detaljer (exempelvis traditioner, kyrkan som mötesplats och/eller religionsfrihet).
Centrala begrepp
Du beskriver kristendomen på ett enkelt sätt med hjälp av centrala begrepp i ämnet religion; ursprung, symbol, heligt, livsåskådning, levnadsregler, ritualer och högtider.
Du beskriver kristendomen med flera detaljer och med centrala begrepp i ämnet religion; ursprung, symbol, heligt, livsåskådning, levnadsregler, ritualer och högtider.