Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Handelsmönster - Globalisering

Skapad 2019-11-13 09:06 i Välkomstcentrum Borlänge
Vi kommer studera på vilket sätt man försörjer sig runt om i världen, hur handel fungerar och vad globalisering innebär.
Grundskola 8 – 9 Geografi
Hur har vårt handelsmönster påverkats av att världens länder knyts närmare varandra genom att tekniken utvecklas och transporterna blir effektivare?

Innehåll

Syfte

Syftet med arbetsområdet är att ge eleverna förståelse för olika aspekter av handel och produktion. Både ur ett globalt och ett lokalt perspektiv.

 

Frågeställningar

Vi kommer arbeta med följande frågeställningar:

Hur har handelsmönstret förändrats över tiden?

Hur transporterar man varor?

Vad är globalisering?Frihandel? EU?

 

Arbetsmetoder

Vi kommer tillgodo se oss denna information via

lärarens föreläsningar, presentioner i Studi.se, Clio online,

relevanta filmer om Globalisering

 

Redovisningsform

Skriftligt teoretiskt prov och muntliga diskussioner!

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,
    Ge
  • Centralt innehåll
  • Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.
    Ge  7-9

Matriser

Ge
Bedömningsmatris Geografi

E
C
A
Beskriva geografiska mönster av handel och kommunikation
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: