Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Från rista till smsa (VT20)

Skapad 2019-11-14 07:51 i Kyrkskolan 7-9 Ludvika
Hur länge har vi egentligen pratat svenska? Vi arbetar med svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämför med närliggande språk.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Hur länge har människor egentligen haft ett språk? Hur länge har vi pratat svenska? Vi arbetar med svenska språkets historia, ursprung och särdrag, samt jämför svenskan med närliggande språk, danska, norska, isländska och finska

Innehåll

Vad ska vi lära oss? Varför just detta?

Svenska språkets historia

Nordiska språk

 

 

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att arbeta med:

 • Genomgångar
 • Filmer
 • Gruppdiskussioner
 • Övningsuppgifter

 

Vad som kommer att bedömas?

Prov i språkhistoria v.6, -föra resonemang om svenska språkets historia och ursprung.

Grupparbete om närliggande språk, muntlig redovisning v.10

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9
 • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Språkhistoria - från rista till smsa

E
C
A
Resonemang
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Du kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: