Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7

Sagor

Maria Parkskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 8 maj 2023

Under detta kunskapsområdet kommer vi att lära känna flera kända folksagor, konstsagor, myter och fabler. Vi ska även fortsätta att öva läsförståelse genom att läsa och samtala om olika sagor. Vi tittar på vad som kännetecknar framför allt en saga, men även myt och fabel. När vi har lärt oss mer om sagor ska du också skriva en egen saga. Därefter ska du bearbeta din text samt ge och ta emot kamratrespons.

Vad ska vi göra? 

Under detta kunskapsområdet kommer vi att lära känna flera kända folksagor, konstsagor, myter och fabler. Vi fortsätter att öva läsförståelse genom att läsa och samtala om olika sagor. Vi tittar på vad som kännetecknar framför allt en saga, men även myt och fabel.

 

 

När vi har lärt oss mer om sagor ska du skriva en egen saga. Därefter ska du bearbeta din text samt ge och ta emot kamratrespons.

Vilka förmågor övar vi på?

  • skriva  (skrivregler och röd tråd)
  • läsförståelse
  • anpassa språket så att det passar sagogenren
  • känna igen sagan, mytens och fabelns typiska drag
  • högläsning 

Vad är det som bedöms? 

  • din skrivförmåga- din saga 
  • din förmåga att förtydliga en texts innehåll och budskap genom att kombinera den med bild.
  • din delaktighet under lektionerna 
  • din respons på din kompis har skrivit

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Disposition och redigering av texter med hjälp av digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven skriver olika slags texter med relativt god språklig variation, fungerande struktur och innehåll samt relativt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett fungerande sätt.

Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback