👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Siffror och räkna antal.

Skapad 2019-11-14 14:40 i Knekten förskola Flen
Förskola
Siffror och räkna antal.

Innehåll

Grupp: Grupp: Halva barngruppen en dag i taget innan lunchen

 

Ansvarig: Jenny

 

Datum för aktivitet: 12-13/11-19

 

Syfte med aktiviteten: För att undersöka om barnen har förståelse för antal och räkna i ordning samt vet hur siffrorna ser ut.

 

Målet: Genom att se siffrorna, räkna tillsammans och få se det konkret kan barnen få en förståelse för antal och siffrornas ordningsföljd.

 

Metoden:

Jag tar fram bilder på siffrorna 1-6 och vi tillsammans benämner dem samt tecknar dem. Lägger fram bilder på olika antal av saker och ber barnen hjälpa mig att para ihop bildernas antal med siffrorna som vi har framme. Jag tar fram en tärning med bilder på olika antal saker på varje ruta av tärningen. Barnen får slå en i taget tärningen och räkna antingen tillsammans eller själva hur många saker som tärningen visar och sedan berätta samt peka på  vilken av siffrorna som vi har framför oss som passar till antalet på tärningen. Hela tiden när vi kommer fram till vad det är för siffror så tecknar vi även denna siffra. Jag kommer också att lägga siffrorna hur om buller så att barnen får se om de ligger i rätt ordningsföljd om inte hur ska de ligga. Tillsammans lägger vi talen i ordningsföljd.

 

Vad har vi lärt oss idag?:

Frågar barnen vad de har lärt sig idag . Och jag berättar att jag har lärt mig hur siffrorna ser ut på teckenspråk och att fem fjärilar är lika med siffran 5.

  

Material:

Kompis och fingerramsan

Siffrorna samt bilder på antal  som är laminerade

Tärning med olika bilder samt olika antal

Läsplattan för att fota och lägga i unikum 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,
    Lpfö 18