Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild, Svenska, Teknik

·

Årskurs:

4 - 6

Rädda ägget

Kyrkenorumskolan, Stenungsund · Senast uppdaterad: 14 november 2019

Rädda ägget är ett projekt i ämnet teknik. Arbetet går ut på att bygga ett skal som ska rädda ett rått ägg som släpps från 15 m höjd från att gå i kras.

Syfte

Undervisningen i ämnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet så att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv värld. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för teknik och förmåga att ta sig an tekniska utmaningar på  ett medvetet och innovativt sätt.

Arbetsformer

Du ska ingå i en mindre grupp elever som ska utarbeta en hållbar konstruktion för ert ägg. Ni kommer att få pröva och ompröva er bygge för att kunna förbättra hållfastheten. Under tiden som arbetet pågår ska ni dokumentera de ändringar som ni gjort och hur ni har gått till väga när ni byggt er modell, Ni ska också göra en enkel skiss som visar hur modellen ska se ut och därefter göra en enkel ritning av ert färdiga resultat.

Ni ska också kunna redovisa för klassen era tankar kring bygget och konstruktionen av er modell.


Läroplanskopplingar

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Hur vanliga hållfasta och stabila konstruktioner är uppbyggda, till exempel hus och broar.

Hur olika komponenter samverkar i enkla tekniska system, till exempel i ficklampor.

Vanliga material, till exempel trä, glas och betong, och deras egenskaper samt användning i hållfasta och stabila konstruktioner.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.

Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.

Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.

Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla tekniska lösningar i vardagen och några ingående delar som samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom kan eleven på ett enkelt sätt beskriva och ge exempel på några hållfasta och stabila konstruktioner i vardagen, deras uppbyggnad och de material som används.

Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller eller texter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback