Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sagor

Skapad 2019-11-15 12:16 i Söndrumsskolan Halmstad
Vi lär oss mer om sagor; dess historia och uppbyggnad, läser sagor samt framför dem på lite ovanliga vis. Vi kommer också att skriva olika slags sagor
Grundskola 6 Svenska som andraspråk Svenska
Vi lär oss mer om sagor; dess historia och uppbyggnad, läser sagor samt framför dem på lite ovanliga vis. Vi kommer också att skriva olika slags sagor

Innehåll

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Vad utmärker en saga? Vilka olika ingredienser behöver man kunna för att skriva en saga? Vi tittar på hur sagor är uppbyggda och lär oss skriva olika slags sagor. 

Bedömning - vad och hur

Sagorna kommer att bedömas på innehåll och språk. Det ska vara begripligt och uppbyggt som en enkel saga. Det ska ha en logisk handling och ett lyckligt slut för att t.ex passa som godnattsaga. 

Undervisning och arbetsformer

Vi diskuterar och analyserar sagor, går igenom olika sagobegrepp och tränar på att skriva. Vi läser sagor för varandra, framför sagor på lite ovanligare vis, skriver olika slags sagor och tar hjälp av varandra via respons. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  4-6
 • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  Sv  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: