Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bråk, Kappa 8a ht 2019

Skapad 2019-11-17 21:17 i Svensgårdsskolan Helsingborg
Grundskola 8 Matematik
Bråk används för att beskriva andelar. Att förstå vad bråk kan representerar och att kunna räkna med bråk är viktiga kunskaper för att kunna förstå många andra delar av matematiken. I det här arbetsområdet lär du dig att använda de fyra räknesätten med tal i bråkform och att lösa problem med tal i bråkform.

Innehåll

Undervisningens innehåll

Vad?

Du kommer att lära dig att

  • växla mellan bråk och decimaltal
  • förlänga och förkorta bråk, samt storleksordna och jämföra bråk
  • göra beräkningar med tal i bråkform

Hur?

Vi kommer att ha genomgångar och gemensamma aktiviteter.

Du kommer att arbeta enskilt och tillsammans med kamrater i mindre grupper.

Det vi går igenom i klassrummet läggs ut i Classroom så att du kan ta del av det där om du vill repetera eller arbeta hemma.

 

Matriser

Ma
Planering

V
Område
Grundkurs
Kurs 1
Kurs 2
Övrigt material
Detta måste du minst lära dig
Arbeta också gärna med
47-48
Bråk
s 91 - 97
s 105-108
- Bråkform – blandad form - Förlänga och förkorta bråk - Bråkdel av det hela
- Vad täljaren talar om för oss - Vad nämnaren talar om för oss - Olika representationer för bråk: del av en helhet, del av ett antal och som ett tal på en tallinje - Omvandling mellan bråkform och blandad form - Jämför storlek på bråk, t ex vilket bråk är störst, 2/3 eller 3/5 - Förkorta och förlänga bråk - Sambandet mellan bråk och decimaltal - Bråkdel av det hela, t ex 2/3 av 12 kg
48-49
Addition och subtraktion
s 98 - 100
s 109-110
s 112
- Addition och subtraktion av bråk
- Addition och subtraktion av tal i bråkform
- Addition och subtraktion med tal i blandad form
49-50
Multiplikation och division
s 101-102
s 111
s 113-115
- Multiplikation och division av bråk - Problemlösning med bråk
- Multiplikation mellan ett heltal och ett tal i bråkform - Division bråk delat med heltal
- Multiplikation med två bråk - Multiplikation av tal i blandad form - Division med två bråk - Division med tal i blandad form

Ma
Bedömning

F
E-nivå
C-nivå
A-nivå
Begrepp
Du har grundläggande kunskaper om bråkbegreppet och kan jämföra bråk med varandra på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du har goda kunskaper om bråkbegreppet och kan jämföra bråk med varandra på ett relativt väl fungerande sätt.
Du har mycket goda kunskaper om bråkbegreppet, kan jämföra bråk med varandra och använda begreppet i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.
Metoder
Du kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder för att utföra addition och subtraktion med olika nämnare, multiplikation och division mellan ett bråk och ett heltal.
Du kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder metoder för att utföra addition och subtraktion med olika nämnare, multiplikation och division av två bråk.
Du kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder för att utföra de fyra räknesätten med tal i bråkform och tal i blandad form. Du utför beräkningarna med stor säkerhet.
Problemlösning
Du kan lösa olika problem med tal i bråkform i välbekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt och kan föra enkla resonemang om val av tillvägagångssätt.
Du kan lösa olika problem med tal i bråkform i bekanta situationer på ett relativt väl fungerande sätt och kan föra utvecklade resonemang om val av tillvägagångssätt.
Du kan lösa olika problem med tal i bråkform i nya situationer på ett väl fungerande sätt och kan föra välutvecklade resonemang om val av tillvägagångssätt.
Kommunikation
Du redovisar dina lösningar så att de är möjligt att följa och använder matematiska uttrycksformer och bilder med viss anpassning till sammanhanget.
Du redovisar dina lösningar tydligt så att de är lätta att följa och använder matematiska uttrycksformer och bilder med förhållandevis god anpassning till sammanhanget.
Du redovisar dina lösningar tydligt och välstrukturerat och använder matematiska uttrycksformer och bilder med god anpassning till sammanhanget.
Resonemang
I redovisningar och diskussioner framför och bemöter du matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.
I redovisningar och diskussioner framför och bemöter du matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt.
I redovisningar och diskussioner framför och bemöter du matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt och fördjupar eller breddar dem.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: