Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Historia

·

Årskurs:

9

Sv9 - Die Welle

Vifolkaskolan 7-9, Mjölby · Senast uppdaterad: 27 november 2019

”Skulle Tredje Riket kunna upprepas i vår tid? Eleverna på en gymnasieskola i Tyskland tror inte att det är någon risk. När deras populäre lärare undrar om de går med på att genomföra ett sociologiskt experiment, som en del av projektveckan i ämnet autokrati/envälde, anar ingen vilka krafter som sätts i rörelse. Snart har nästan hela klassen uppgått i en enda stor absorberande organism, ”Die Welle”/Vågen.” Bildkälla: http://www.sfi.se/PageFiles/8175/DIE-WELLE.jp

Målet med undervisningen

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.

 

Så här ska vi arbeta

Vi kommer att titta på filmen "Die Welle", diskutera olika frågor både i grupp och i helklass. Du kommer sedan att få skriva en personlig analys. Vi kommer också att titta på en dokumentär som beskriver hur det faktiska experimentet gick till. Till sist får du skriva en kort reflekterande text.

 

 

Det här ska bedömas

Ditt deltagande i diskussioner samt din skriftliga analys och reflektionstext.

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka gemenskaper, till exempel inom familjen, föreningslivet, organisationer och företag.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav svenska - budskap och sammanhang, skriva
Kunskapskrav historia
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback