👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Noveller på samlevnadstema

Skapad 2019-11-21 20:48 i Da Vinciskolan Ale
Grundskola 8 Svenska
Varje år genomförs en novelltävling under S.O.S-veckorna på Da Vinci-skolan. Temat för novellerna baseras på vad du fått veta i de andra ämnena kring sex och samlevnad. Det kan alltså handla om kärlek, det kan handla om sexualitet, om puberteten eller samtycke.

Innehåll

 
 
 

 Vad? 

Varje år genomförs en novelltävling under S.O.S-veckorna på Da Vinci-skolan. Temat för novellerna baseras på vad du fått veta i de andra ämnena kring sex och samlevnad. Det kan alltså handla om kärlek, det kan handla om sexualitet, om puberteten eller samtycke. Du bestämmer ämnet och jobbar med att under tre lektioner förbereda och planera din novell. Därefter skriver du i 140 minuter totalt. 

 

Under veckorna efter inlämning kommer din novell att bedömas och de starkaste bidragen i varje klass poängsätts slutligen av en jury bestående av elever i å 9 och den med högst poäng vinner ett pris och mycket ära i form av att kunna titulera sig som detta årets novelltävlings-vinnare :) 

 

Vilka kunskapskrav din slutprodukt testas mot: 

Språklig aspekt av skrivandet: Stavning, Meningsbyggnad, Styckeindelning, Variation, Textbindning, Texttypiska drag 
Berättande aspekt av skrivandet: Gestaltande, Beskrivningar, Berättargrepp, Dramaturgi 

Ta emot feedback och bearbeta sin text

 

 

 

 

Se mer i matrisen.

Matriser

Sv
Noveller på samlevnadstema

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Språklig aspekt av skrivandet
Stavning Meningsbyggnad Styckesindelning Variation Textbindning Texttypiska drag
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt välfungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer
Berättande aspekt av skrivandet
Gestaltande Beskrivningar Berättargrepp Dramaturgi
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad
Ta emot feedback och bearbeta sin text
Utifrån respons kan eleven bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Utifrån respons kan eleven bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett fungerande sätt.
Utifrån respons kan eleven bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt