Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Teknikprojekt - Energiomvandling

Rödabergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 20 september 2021

Eleverna kommer att få utföra ett projekt som ska påvisa 3 olika energiomvandlingar genom att bygga en bana som ska vara 70 cm. Gruppen lämnar in ett skriftligt arbete där de svarar på frågor (se instruktion). Eleverna kommer att få använda lektionstiden till att skriva sin rapport kring arbetet.

 

 

Teknikprojekt : Energiomvandling

 

Er uppgift är att göra en bana med minst 3 olika energiomvandlingar. Rörelsen måste finnas med! Banan ska vara 70 cm. Gruppen lämnar in ett skriftligt arbete där ni svarar på frågorna nedan. Ni skriver alltså rapporten i samma dokument. Använd lektionstiden till att skriva. Tänk på att använda tekniska begrepp i inlämningen. 

 

De tre olika stegen är:

1. Ta fram en idé, planera, skissa, bygga, förbättra, analysera vad som funkar bra och vad ni behöver ändra eller förbättra och dokumentera. 

2. I slutet av varje lektion ska varje elev rapportera hur lektionsarbetet går genom att fylla i en tidsrapport i Microsoft forms, länken finns på teams (tidsrapport

3. Extra om ni hinner: om du vill fördjupa ditt arbete ytterligare kan du ge exempel på hur man i samhåller förr, idag och kanske i framtiden använder sig av din idé. 

 

Bedömning: 

Du kommer att bedömas utifrån: 

- kvaliteten på planeringen, skissen, byggandet

- motivering av materialval med utgångspunkt i hållbarhet (återvinning, återanvändning)

-förbättringsarbetet 

beskrivning av funktionen med extra tyngdpunkt på förbättringsarbetet och analysen d.v.s. hur ni testar er fram och ändrar i konstruktionen. 

- er egen löpande reflektion av projektet (tidsrapporter efter varje lektionspass).

 

 


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och begränsningar.

Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Samspel mellan människa och teknik samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som bidrar till hållbar utveckling.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma utvecklade fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.

Eleven gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är relativt väl synliggjord.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och systematiskt pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma välutvecklade och genomarbetade fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är väl synliggjord.

Matriser i planeringen
Teknik 7-9
Uppgifter
Teknik - Teknikrapporten

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback