Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ordspråk

Skapad 2019-11-26 08:51 i Tanumskolan 7-9 Tanum
Detta är Tanums kommuns planeringsmall som används av alla i åk 1-9.
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk Svenska
I slöjden har ni broderat en QR-kod och bakom koden gömdes ett svenskt ordspråk. Men vad menas egentligen med ordspråket?

Innehåll

Mål– syfte och konkretiserade mål

Undervisning– genomförande och tidsplan

När du fått fram ordspråket bakom din broderade QR-kod ska du ta reda på vad som menas med ordspråket. Sök informationen via nätet och planera sedan hur du på enklast sätt ska förklara det för någon annan. 

Bedömning– vad som skall bedömas och hur det går till

Du spelar in en kort film där du berättar vilket ordspråk du fått och förklarar vad som menas med det. Upplägget på din film är helt valfritt; muntlig presentation, illustrerad film, teaterform m.m. Endast din fantasi sätter gränsen. Det viktiga är att den som ser filmen lätt ska förstå vad ordspråket betyder.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
  Sv  7-9

Matriser

Sv SvA
* Kunskapskrav Svenska år 9

Kunskapskrav för betyget E
Kunskapskrav för betyget C
Kunskapskrav för betyget A
Språkbruk
* Förstärka innehåll med annat än text
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Muntlig framställning
* Väsentligt innehåll * Tydligt upplägg
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll.
* Anpassning till uppgift * Anpassning till mottagare
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: