Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

4 - 6

Aktivitetstavlan på Ängen 22/23

Backebo, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 6 september 2022

Vi vill skapa harmoni och arbetsro på förskolan. Därför använder vi oss av en aktivitetstavla för att utnyttja den "tredje pedagogen" (miljön), samt utveckla barnens förmåga att göra självständigt val och ta ansvar för den pedagogiska miljön.

Vad ska läras ut och varför?

Vi vill skapa en trygghet och arbetsro för barnen. Detta innebär att aktivitetstavlan blir en "tredje pedagog". Tavlan används inne, miljöerna på tavlan varieras beroende på barnens intressen. När vi har observerat att en miljö inte längre är intressant ändrar vi och skapar en ny miljö utefter barnens intressen. Barnen får själva välja en miljö de vill vara i med hjälp av aktivitetstavlan. När barnet har gjort sitt val sätter de sitt porträtt där bilden på den miljön de valt sitter. Varje miljö har ett visst antal platser för att barnen ska kunna stanna kvar i en lek en längre period, samt för att skapa en lugnare miljö för barnen.

Syftet är att utveckla trygga och självständiga barn, som tar ansvar för den pedagogiska miljön. Det ger barnen även en överblick över vart de andra kompisarna leker, och vad som finns att göra.

 

 

Hur ska undervisningen genomföras?

Barnen har ett porträtt av sig själva som representerar deras val. Barnet sätter sin bild ovanför det rum hen vill leka i och tar även ansvar för att plocka undan efter sig när hen lekt klart för att byta rum. Ett rum har ett max antal platser. Om ett rum är fullt, funderar barnet över en annan aktivitet eller får stöd av en pedagog att börja leka.

Om en pågående lek i ett rum inte bör störas, där det finns platser kvar, sätter vi pedagoger upp lärvänner på de tomma platserna för att leken inte ska behöva avbrytas. Ibland behöver barnen få leka klart och dynamiken i leken kan därmed förändras om en ny kamrat kommer in.

 

Hur ska reflektion tillsammans med barnen organiseras?

Arbetet med aktivitetstavlan dokumenteras med hjälp observationer av samspelet mellan barn och mellan barn och pedagog, och fotografering av aktivitet.

Arbetet reflekteras och analyseras vid enskild planering samt under avdelningsplaneringar, under reflektionstid samt på APK för att utvärdera och diskutera olika eventuella utvecklingsområden.

 

För vem/vilka ska undervisningen genomföras?

För alla barn på Ängen. Vi arbetar både i stor och liten grupp. 

Av vem?

 

All personal i arbetslaget. Förskollärarna har yttersta ansvaret för genomförande, dokumentation och reflektion.


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

uppmärksamma och problematisera etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper,

får goda förutsättningar att bygga upp tillitsfulla relationer och känna sig trygga i gruppen,

verka för en god och tillgänglig miljö för omsorg, lek, rörelse, utveckling och lärande,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback