Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lyrik, poesi och dikt

Skapad 2019-11-27 07:35 i Forssaklackskolan Borlänge
Grundskola 9 Svenska som andraspråk Svenska
Lyrik, poesi och dikt är tre ord för samma sak. Vilken är den bästa dikt du har hört? Vilken är din favorittext i en sång? Vilka poeter har du hört talas om? Varför skriver man lyrik? Vad är typiskt för lyrik? Hur känner man igen en dikt? Är det svårt att förstå dikter? Detta kommer vi att få svar på under arbetsområdet med lyrik.

Innehåll

I det här arbetsområdet kommer du få utveckla dina kunskaper om lyrik. Både genom att läsa, analysera, läsa högt, skriva samt lära dig mer om svenska poeter.

Vi kommer att bedöma dig i tre moment; diktanalys (innehåll och form), högläsning kombinerat med bild och presentation av en känd poet.

 

 

 

 

 

 

 

Uppgifter

  • Diktanalys

  • Författarporträtt

  • Uppläsning av dikt + illustration för att förstärka diktens budskap

  • Egna dikter

Matriser

Sv SvA
Svenska årskurs 7-9

För att klara kunskapskraven för de olika nivåerna ska du:

E
C
A
Läsa
Eleven kan läsa med flyt genom att på ett i huvudsak fungerade sätt välja och använda lässtrategier utifrån lyrikens särdrag. (Du läser en dikt högt.)
Eleven kan läsa med bra flyt genom att på ett fungerade sätt välja och använda lässtrategier utifrån lyrikens särdrag. (Du läser med relativt god inlevelse och med betoning på rätt ställe.)
Eleven kan läsa med mycket bra flyt genom att på ett väl fungerade sätt välja och använda lässtrategier utifrån lyrikens särdrag. (Du läser med inlevelse och med betoning på rätt ställe.)
Analysera budskap och form
Föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i dikter samt analysera dikters formspråk på ett huvudsakligt fungerande sätt.
Föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap som kan läsas mellan raderna i texter samt analysera dikters formspråk på ett fungerande sätt.
Föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i texter samt analysera dikters formspråk på ett välfungerande sätt.
Förstärka budskap med bild
Förstärka och levandegöra diktens budskap genom att kombinera bild med text så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt.
Förstärka och levandegöra diktens budskap genom att kombinera bild med text så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt.
Förstärka och levandegöra diktens budskap genom att kombinera bild med text så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
Författarporträtt
Föra enkla resonemang om författaren/poetens liv och verk.
Föra utvecklade resonemang om författarens/poetens liv och verk.
Föra välutvecklade resonemang om författarens/poetens liv och verk.
Källhänvisning
Använda dig av två källor bok och/eller internetsida. Göra ett försök till källhänvisning.
Använda dig av två källor bok och/eller internetsida. Göra en relativt väl fungerande källhänvisning.
Använda dig av två källor bok och/eller internetsida. Göra en korrekt källhänvisning.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: