Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Samplanering Förberedelse Hur många barn på en dinosaurie?

Luna förskola, Österåker · Senast uppdaterad: 17 augusti 2023

Mall för att planera undervisningstillfällen. I planeringen är det viktigt att du kommer ihåg att "tänka in" ev verksamhetsförstärkningsinsatser för att lärmiljön ska vara tillgänglig för varje barn.

 
Förberedelse-Samplanering inför kommande undervisningstillfälle
Förklaring: Samplanering innebär att vi tillsammans med kollegor planerar undervisningstillfället utifrån tidigare observationer/dokumentationer kring barnen. Samplaneringen bygger på de didaktiska frågorna Vad, Hur, Varför, Vem, Vilka, När Var
 
Ämne: Hur många barn på en dinosaurie?
Datum: Vecka 49
Deltagande pedagoger: Sofia, Ninnie och Helena
 
Beskriv hur förberedelserna inför undervisning ska se ut: Vi förbereder med att fota helkroppsbilder på barnen som vi skriver ut och plastar in, samt ritar upp en stor dinosaurie som är i rätt skala i relation till bilderna på barnen där vi utgår från att barnen är 1 meter långa. 
 
Beskriv processen utifrån de didaktiska frågorna:
 
Vad: Hur många barn på en dinosaurie?
 
Hur: Alla barn i lag 3 kommer med hjälp av helkroppsbilder på sig själva få bygga upp hur många barn som behöver staplas på varandra för att bli lika lång som en dinosaurie. Vi väljer arten Brachiosaurius som är ca 14 meter hög och har en lång hals och en lång svans. Den är även en av de mest välkända dinosaurierna. Pappersarket sätts upp på glasväggen i Månens ateljé för att de ska få jobba just på höjden och uppleva hur hög den är. De kommer att få ta hjälp av stolar för att nå. Barnen kommer även att få måla på den stora dinosaurien med vattenfärger när de satt upp sina helkroppsbilder. Barnen får stå och måla på papperet mot väggen, samt stå på stolar och måla högst upp. På golvet lägger vi ut stort pappersark om färgen kommer rinna nedåt. 
 
Vem: Alla i lag 3
 
När: Torsdag 5/12
 
Var: Månens ateljé
 
Varför: Under november-december fokuserar vi mycket på matematik och kopplar då samman det med barnens intresse för dinosaurier. Vi återkopplar från Naturhistoriska där barnen fick uppleva hur stora dinosauriern är/var i verkligheten. 
 
Vilken typ av dokumentation väljer du för genomförandet av undervisningstillfället (Film, foto, observation, bilder, text, ljud mm):
 Bild och eventuellt film

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback