Under detta moment kommer eleverna att ta del av 1000 år av historia, koncentrerad till området runt Medelhavet.
Vi kommer utgå från för eleverna, redan kända begrepp som identitet, "nationalitet" (känsla av samhörighet) och havets betydelse.
Vi kommer arbeta oss igenom ett skrftligt material tillsammans. Under gemensamma genomgångar kommer vi att fråga oss hur Romarriket kunde expandera så mycket och finnas under så lång tid? Varför försvann riket? Vad ärvde romarna efter grekerna? Vilken människosyn rådde? Vi kommer att fokusera på historiska förhållanden, händelser och betydelsefulla personer under perioden. Vi undersöker även romarnas livssituation, människosyn och vad de värderade högt.
Vi kommer också att söka förståelse för den kronologiska händelseutvecklingen. Eleverna kommer särskilt träna på orsak- och konsekvenskedjor. Med utgångspunkt från frågeorden (vem, var, när, vad, hur) kommer eleven själv få undersöka en specifik person eller händelse och sedan resonera kring orsaker och konsekvenser. Analysen kräver att eleven förstår i vilket sammanhang detta sker. Detta görs i form av en inlämningsuppgift, som sedan blir en integrerad del i materialet tillhandahållet av läraren.
Språkutvecklande lärande är i fokus under hela momentet och eleven kommer möta många nya historiska begrepp som hen behöver lära och använda i rätt sammanhang.
Momentet avslutas med ett skriftligt prov där elevernas kunskaper prövas.