Skolbanken Logo
Skolbanken

Bygg och Konstruktion

Kalvalyckans förskola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 27 november 2019

Tillsammans ska vi skapa ett Bygg och Konstruktionsrum där vi tillsammans utforskar och skapar med "fritt" material.

Nu startar vi upp vårt lilla utvecklingsprojekt med fokus Bygg och Konstruktion. 

Mål

Tanken med detta är att utveckla ett kunnande hos barnen inom ämnet där vi reflekterar kring vårt egna förhållningssätt och lärmiljöerna. 
Vi väljer ut ett rum som vi fokuserar på men arbetet begränsas inte enbart till detta rummet. 
När vi pratar om vad vi vill att barnen ska utveckla så kallar vi det för ett "lärandeobjekt". 
Lärandeobjekt som ligger inom ramarna för bygg och konstruktion och som vi reflekterar kring att landa i är Materialkännedom, Hållfasthet, Tyngd, Egenskaper för broar och byggnader, relevanta begrepp med mera.

 

Metod 

En uppstart görs där ett par utav barnen får vara med och organisera i rummet. Tillsammans gör vi sedan upp förhållningsregler och röstar fram vad rummet ska heta. I rummet använder vi oss av det fria materialet för att barnens fantasi ska få komma fram. Vi är närvarande pedagoger för att kunna stötta och utmana barnen. 

Då vi utgår från ett intresse och en erfarenheter hos barnen är dessa inte helt bestämda utan kan komma att ändras efter vad barnen intresserar sig för eller skulle kunna utveckla. 

     Första aktiviteten som planeras upp lägger fokus på Broar och dess egenskaper. Vad är en bro? Varför har vi broar? Vi utmanar barnen med begrepp som kanske verkar svåra men ju fler gånger man hör dem dessto troligare är det att man lär sig dem. 

     I nästa steg utvecklar vi arbetet med materialkännedom. Vad är broar och byggnader gjorda av? Vad bygger man med för material? Vad betyder Hållfasthet? Vi kommer även besöka bron som ligger precis bakom förskolan; vad är den gjord av? Hur lång är den? Är det en bro eller en trumma (en liten bro med spann på mindre än 2meter kallas trumma)?

    Fokus ligger på Bygg och Konstruktion men genom detta ämne tränar vi också så många andra färdigheter och arbetar mot flera mål i läroplanen samtidigt. Vi tränar vår fantasi, vårt språk, använder oss av matematik, demokrati och mycket mera. 
Prata gärna med era barn där hemma om vad vi gör tillsammans på förskolan. Ni är mer än välkomna in och titta i rummet vi ställer iordning och glöm inte ta del av den pedagogiska dokumentation som sätts upp på väggen i hallen. 


Läroplanskopplingar

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback