Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Bild

·

Årskurs:

1

Tema: Sagor

Sollebrunns skola, Alingsås · Senast uppdaterad: 30 januari 2022

Under VT22 kommer eleverna få börja träna på att skriva sina egna sagor. Vi kommer starta gemensamt för att sen fortsätta med att skriva i par/grupper.

Arbetsområde:

Under VT-22 kommer eleverna få börja träna på att skriva sagor. Vi kommer skapa sagor i grupp först, sen kommer de få skapa i par/små grupper och avslutningsvis kommer de få skriva en enskild saga. 

Konkreta mål:

Genom att träna på att skriva sagor ska eleverna få en förståelse för att det finns en handling i en saga. De ska kunna ha en inledning, ett problem och en avslutning. 

Eleverna ska också visa att de kan eller är på god väg att lära sig några enkla skrivregler. Stor bokstav i början och punkt i slutet.

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

- Skriva en saga tillsammans med en kompis, som innehåller en inledning, ett problem och en avslutning/lösning.

- Att du/ni använder stor bokstav och punkt.

- Att du i diskussioner visar att du förstår vad en saga innebär

Undervisning:

Undervisningen kommer utgå från ett program som heter Sagomattan. Vi kommer kolla gemensamt på det för att sen gemensamt gå igenom det de tar upp i programmet. Vi kommer prata, diskutera och testa oss fram och i slutändan kommer vi ha skrivit en gemensam saga. När vi kollat igenom ett par program och eleverna känner sig redo kommer vi arbeta i par eller små grupper där de ska skriva en saga gemensamt. I slutet av temat kommer eleverna få skriva en saga själv. Antingen handskrivet eller på ipad.

Eleverna kommer också få måla bilder på vart sagan utspelar sig och hur deras karaktärer ser ut.

 

 

Begrepp: Titel, författare, inledning, problem, lösning/avslutning.


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Framställning av berättande bilder, till exempel sagobilder.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.

Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.

I texterna kan eleven använda stor bokstav, punkt och frågetecken samt stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback