Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

4

Kristendomen

Öllsjöskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 5 december 2019

Vi ska lära oss om de grundläggande dragen inom kristendom. Du ska kunna beskriva några kristna högtider, traditioner och ceremonier. Du ges möjlighet att bilda kunskap om några heliga rum, ritualer och regler. I undervisningen får du möta nya ord och begrepp och pröva att använda dig utav dessa som t.ex. solidaritet, rätt och orätt. I detta arbetsområde diskuterar vi även olika livsfrågor.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas 

Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället. Genom undervisningen ska eleverna bli uppmärksamma på hur människor inom olika religiösa traditioner lever med, och uttrycker, sin religion och tro på olika sätt. Undervisningen ska även ge kunskap om och förståelse för hur kristna traditioner har påverkat det svenska samhället och dess värderingar. Undervisningen ska stimulera eleverna att reflektera över olika livsfrågor, sin identitet och sitt etiska förhållningssätt. 

 

Du ges möjlighet att utveckla förmågan att:

  • redogöra för kristna ceremonier bla. dop, konfirmation, bröllop och begravning.

  • redogöra för kristna högtider och traditioner samt varför de firas.

  • göra jämförelser mellan kyrkans roll i vårt samhälle förr och nu och resonera kring hur människors syn på kyrkan har förändrats.

  • diskutera kristendom och olika livsfrågor.

  • delge andra dina åsikter kring vad som är rätt och fel i etiska frågor samt respektera kamraters synpunkter.

  • använda dig utav relevanta begrepp för arbetsområdet om kristendom.


Arbetssätt och hur du visar på lärande

- Gemensamma genomgångar - var aktiv och delta i diskussioner.

- Använda Digilär som läromedel  och instuderingsfrågor - lär in faktainnehållet.

- Filmer- titta och lyssna noga, ev anteckna.

- Skriftliga reflektionsfrågor - visa hur du tänker.

- Diskussion och samtal i klassen - var aktiv och delta.

 

Bedömning

- Resonemang och svar på dina instuderingsfrågor.

- Delaktighet i diskussioner.

- Skriftligt test


Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.

Hur olika livsfrågor, till exempel vad som är viktigt i livet och vad det innebär att vara en bra kamrat, skildras i populärkulturen.

Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra enkla jämförelser mellan kristendomens betydelse för svenskt kultur­ och sam­hällsliv förr och nu.

Eleven har goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsreg­ler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra utvecklade jämförelser mellan kristendomens betydelse för svenskt kultur­ och samhällsliv förr och nu.

Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra välutveck­lade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.

Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som för resonemanget framåt.

Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra välutvecklade jämförelser mellan kristendomens betydelse för svenskt kultur­ och samhällsliv förr och nu.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback