Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

HT19 Antikens konst åk 7

Skapad 2019-12-05 08:35 i Fågelskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 – 9 Bild
Du ska göra en mask i materialet gips.

Innehåll

Börja med att välja ett av områdena under antiken: Kina, Grekland, Egypten eller Rom.

Skriv en Uppgiftsplanering, där du beskriver epoken och förklarar hur din mask ska se ut, samt skissar på baksidan.

Materialet vi arbetar med är gips, en uppföljning av arbetet i åk 7. Du kommer att använda både gipsbindor och flytande gips.

  1. Gör skiss och planering.
  2. Lägg plast på ditt/din kompis ansikte. Använd 4 remsor som du lägger som en fyrkant runt näsan.
  3.  Gör en bas för din mask med gipsbindor.
  4. Blanda flytande gips och släta ut ytan på masken. Antingen gör du ett tunt lager eller ett tjockt lager om du vill skära i det senare.
  5. Lägg till extra delar som stor näsa eller horn. Gör basen av t.ex. kartong.
  6. Lägg på extra gipsbindor för att fästa de externa delarna.
  7. Måla masken med akryl eller tempera.

 

 

Matriser

Bl
Kunskapstabell Bild 7-9

Ej uppnått
E
C
A
Aspekt 1
Kommunicera med bilder & bearbetning
Du använder ett enkelt bildspråk och det framgår huvudsakligen vilken epok och plats masken är inspirerad av. Din mask har ett par drag som påminner om antiken.
Du använder ett relativt utvecklat och bearbetat bildspråk där det relativt väl framgår vilken epok och plats du valt. Din mask har flera drag som påminner om antiken, men också vilken plats den är inspirerad av.
Du använder ett välutvecklat och bearbetat bildspråk där det tydligt framgår vilken epok och plats masken är inspirerad av. Din mask har många drag som påminner om antiken och det är tydligt vilken plats den är inspirerad av.
Aspekt 2.1
Tekniker och material
I arbetet kan du använda materialet gips på ett i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck. Du har använt materialet.
I arbetet kan eleven använda materialet gips på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck. Du har testat dig fram och varierat dig. Du har utvecklat masken från basen.
I arbetet kan eleven använda materialet gips på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck. Du testar med säkerhet och anpassar materialet för det du vill göra och har stor variation. Du har utvecklat masken från basen på ett väl fungerande och detaljerat sätt.
Aspekt 2.2
Tekniker och material (Städning)
Eleven kan använda materialet och städa undan det på ett i huvud
Du vet relativt väl hur man städar/tvättar bort materialet.
Du vet med säkerhet hur du städar undan/tvättar materialet.
Aspekt 3
kombinera element/ komposition
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt. Ansiktets olika delar är huvudsakligen väl sammansatta.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt. Ansiktets delar är tydliga och relativt välfördelade över ansiktet.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt. Ansiktets delar är välbalanserade och välfördelade över ansiktet.
Aspekt 4
Idé & konceptbearbetning.
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Du har gjort en skiss och förklaring.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Du har testat dig fram , kanske gjort flera skisser eller diskuterat hur du vill göra och varför.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Du har testat dig fram med flera skisser, tydligt avvägt varför en idé är bättre och sedan bearbetat din idé där det behövs.
Aspekt 5
Arbetsprocess
Under arbetsprocessen bidrar DU till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Du behöver mycket hjälp för att komma framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer DU handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt. Du behöver ibland hjälp för att komma framåt men kan för det mesta själv testa dig fram.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer DU handlingsalternativ som leder framåt. Du kan själv komma på hur du ska ta dig framåt, antingen genom att testa dig fram eller genom att diskutera alternativ.
Aspekt 7
Utvärdering, överväganden & arbete/ process.
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet. Du kan säga några saker som gick bra och varför.
Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet. Du kan säga några saker som gick bra, några som gick mindre bra, hur du ska tänka nästa gång och varför.
Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet. Du kan motivera vad som gick bra eller mindre bra, du kan resonera kring potentiella lösningar tills nästa gång, men väga alternativen fram och tillbaka.
Aspekt 8
Resonemang och koppling till omvärlden.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden. Du har något drag kopplat till antiken.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden. Det syns ganska väl vilken epok och plats du arbetar med och du kan motivera i din reflektion.
Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden. Det syns tydligt vilken epok och plats din mask är ifrån och du kan tydligt motivera och diskutera hur de dragen syns eller inte syns i din mask.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: