Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sommarprat 2019, åk 7

Skapad 2019-12-05 21:17 i Palmbladsskolan Uppsala
Grundskola 7 – 9 Svenska
Under detta moment ska du skriva och spela in ditt eget sommarprat.

Innehåll


   Ur kursplanen för ämnet svenska

I detta arbetsområde ska eleven utveckla sin förmåga att:

·         formulera sig och kommunicera i skrift

·         anpassa språket efter olika syften och sammanhang

 

Centralt innehåll åk 7-9

Undervisningens utformning och hur eleverna får visa sina förmågor

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Eleverna lyssnar på och analyserar ett sommarprogram från Sommar i P1. De lär sig om hur ett sommarprogram är uppbyggt och skriver sedan ett manus till ett eget program som är uppbyggt med inledning, ett ämne som utvecklas och en avslutning.

Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Eleverna diskuterar och väljer ämnen för sina sommarprogram i responsgrupper. De använder sig av tankekartor för att strukturera sina ämnen. Med hjälp av responsgrupperna utvecklar de sedan sina manus.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Eleverna använder sig av funktioner på dator/mobil för att spela in sina sommarprogram. De får strategier för att anpassa programmet till dess syfte, det vill säga att det ska vara personligt och underhållande.

 

 

 

Matriser

Sv
Sommarpratare

E
C
A
Skriva texter
Skriva olika texter med språklig variation
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Muntliga redogörelser
Förbereda och genomföra muntlig framställning
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: