Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Teknikens utveckling

Hälsinggårdsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 6 december 2019

Arbetsområde i teknik, hösten 2019.

Vart vi än vänder oss ser vi saker som är påhittade av andra människor. I detta arbetsområdet skall vi koncentrera oss på uppfinningar som överför kraft på olika sätt, med andra ord saker som rör sig. Vi kommer både att arbeta med uppfinningarna teoretiskt och praktiskt.

 

Syftet med undervisningen

  • förstå tekniska lösningar och vad de används till

  • hitta lösningar på tekniska problem

  • använda teknikens begrepp

  • fundera på hur tekniska lösningar påverkar dig, samhället och miljön

  • fundera på varför olika tekniska lösningar utvecklas

 

Centralt innehåll

Under arbetsområdet kommer vi att jobba med följande centrala innehåll:

  • Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

  • Tekniska lösningar som utnyttjar elektronik och hur de kan programmeras.

  • Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

  • Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

  • Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

  • Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Arbetsformer och bedömning

Under detta arbetsområde kommer vi att arbeta i grupper. Varje grupp väljer en teknisk lösning att jobba med. Den tekniska lösningen ska vara något vi hittar i verkliga livet. Lösningen måste innehålla en kraftöverföring, alltså rörliga delar. Gruppen skall konstruera den tekniska lösningen i materialet 4D-Frame, och ni får också använda annat material vid behov. När ni byggt den tekniska lösningen ska ni lägga till någon form av elektrisk styrning av en eller flera delar som ni också sedan ska programmera.

Ni skall också, enskilt, skriva ett arbete om den tekniska lösningen som innehåller historisk information, teknisk beskrivning och påverkan på individ- och samhällsnivå. Ni skall också lyfta fram och diskutera den tekniska lösningens miljöpåverkan. I arbetet ska ni också fundera på vilka drivkrafter som legat bakom teknikutvecklingen av den tekniska lösningen ni valt att jobba med. En beskrivning av hur ni har gått tillväga då ni byggt er tekniska lösning, med motiveringar till varför ni har gjort som ni har gjort, skall också finnas med.

 

Avslutningsvis kommer ni att redovisa arbetet med konstruktionen muntligt på en lektion.

 


Läroplanskopplingar

Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, till exempel armering och balkformer.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Matriser i planeringen
Teknikens utveckling
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback