Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Undervisningssituation igelkott

Skapad 2019-12-06 12:27 i Äppelbyns förskola Båstad
Förskola
Vi ville göra en undervisningssituation där det egna skapande fick vara i fokus. Barnen fick i uppgift att måla av en igelkott. Detta för att utveckla en förmåga över hur ett föremål verkligen ser ut och försöka avbilda det. Vi har observerat att barnen ofta målar med färgen utan att försöka avbilda och att de då fort tappar intresset. Vi arbetar i temat om igelkotten och vill lära mer IM den genom att låta barnen betrakta den närmare.

Innehåll

Mål:

Förskolan skall ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga.

Förskolan skall ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att skapa, samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans.

Metod: Vi valde att arbeta i små grupper om 3-4 barn i åldern 3-4 år. En pedagog fanns tillgänglig i varje grupp. Först samtalade vi  med barnen kring hur barnen tycker igelkotten ser ut, vilka kroppsdelar, och vilka färger den har m.m. Till hjälp hade barnen dels vår mjukis igelkott från temaarbetet, dels foton av riktiga igelkottar. 

Material: Växtpapper, penslar och flaskfärg.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: