Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Så styrs Sverige 2

Eriksbergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 8 december 2019

Under hösten kommer vi undersöka hur Sverige styrs. På olika nivåer- kommun, riksdag samt EU.

Vi kommer ha både genomgångar och egna grupparbeten där ni själva får söka information. Vi kommer diskutera hur Sverige styrs, vad som gör ett land till en demokrati och hur olika länder kan styras på olika sätt. Vi kommer även lära oss om hur EU fungerar samt hur olika politiska ideologier ser ut och ser på samhället. 

 

 

 

När momentet är klart ska ni kunna:
Redogöra för och resonera kring hur Sverige styrs. Fördelar och nackdelar.

Redogöra kort för de olika beslutsfattande instanserna (Stat, Landsting & Kommuner) i Sverige, deras olika ansvarsområde och hur det fungerar. 

Redogöra för hur EU fungerar och påverkar Sverige.

Använda centrala begrepp som hör till området på ett bra sätt i argument och resonemang. 

 


Läroplanskopplingar

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav samhällskunskap åk 7-9
Uppgifter
Pluggpapper
Power-point

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback