Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ankaret Räkne-Reza Indien & Matematik Jan-Feb 2020

Skapad 2019-12-09 21:36 i Ellagård Dibber Sverige AB
Förskola
Planering för Räkne-Rezas undervisning om Indien

Innehåll

Planering Räkne-Reza V.3-V.8

Syfte

Vårt syfte med arbetet med länder i världen är att visa på kulturers likheter och olikheter och att bredda barnens bild av oss människor och hur vi är. Vi tänker att det kan bidra till att barnen får en solidarisk och demokratisk inställning till andra människor oavsett hur vi ser ut, vart vi bor eller vilka liv vi lever. Vi lever i en värld som blir mer och mer globaliserad där vi alla påverkar varandra på ett eller annat sätt, därför tycker vi att det är direkt nödvändigt att aktivt bli en del av det och förstå sin delaktighet. 

Gällande Indien har vi matematik i fokus, eftersom det är i Indien som de siffror vi använder kommer därifrån från början. Indien har även flera matematiska anknytningspunkter då spelet schack kommer därifrån.

Genomförande av undervisning

Varje Fredag har vi undervisning med Räkne-Reza om Indien.

Mål

Målet med undervisningen är att barnen ska få upp ögonen för ett land som är väldigt stort och som har en kulturhistoria som är mycket intressant. Vi vill att barnen ska få en tydligare bild av varifrån siffrorna som vi idag använder kommer ifrån och upptäcka Indien ur ett matematiskt perspektiv. 

 

Ansvar för aktiviteterna.

 

V.3 Sosso ansvarar.

Aktivitet-Vykortet

Beskrivning: Vi läser upp vykortet från Räkne-Reza som på sin resa till Indien har haft fokus på att ta reda på allt om matematik i det landet. Hen kommer att berätta om att bland de äldsta siffrorna kommer från Indien samt att schackspelet uppfanns där.

 V.4 Sanna ansvarar.

Aktivitet - Räkne-Resas återkomst

Beskrivning: Räkne-Resa kommer tillbaka från sin resa i Indien. I sin resväska har hen bilder på sevärdheter och händelser som hon berättar om.

V.5 Erik ansvarar.

Aktivitet - Faktaruta

Beskrivning: Räkne-Resa visar upp sin faktaruta om Indien där vi får ta del av den indiska kulturen. Vi tittar på en QR-kod om hur man räknar till tio på hindi. 

V.6 Sosso ansvarar.

Aktivitet- Bygga Kinesiska muren med kuddar.

Beskrivning: Med hjälp av kuddar hjälps vi åt att förstå begreppen högt och långt. Vi bygger så högt vi kan med kuddarna och mäter hur högt vi kunde bygga. Vi bygger så långt vi kan med kuddarna och mäter också det bygget. 

V.7 Sanna ansvarar.

Aktivitet- Bygga ett palats av kartong.

Beskrivning. Vi använder oss av kartonger, toalettrullar, målarfärg och paljetter. Barnen delas in i tre grupper och får tillgång till de nämnda materialet. Uppdraget är att de ska samarbeta med sin grupp och tillsammans skapa ett fantasifullt palats.

V.8 Erik ansvarar.

Aktivitet - Programmering

Beskrivning: Vi programmerade Blue-Bot att åka till olika platser och föremål i Indien. Vi tittade på bilder från Indien och barnen valde vilken de ville åka till. 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö 18
  • förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,
    Lpfö 18
  • förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: