Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

NAKNAK01a1

Arbetsområde 3: Sex som vetenskap

Dackeskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 19 oktober 2023

Sex är en stor del av vårt samhälle och av många människors liv men varför fungerar sex och relationer på det sätt som de gör? Vi kommer här att tänka oss tillbaka till de tidiga människornas tid för att undersöka några evolutionära skäl till varför sex och relationer ser ut som de gör. Vi kommer även att diskutera olika problem som sexualiteten kan orsaka i det moderna samhället.

 

I det här arbetsområdet kommer vi att titta på hur vi kan koppla naturvetenskap till olika saker som hör till sex, sexualitet normer och relationer. Vilka saker är det som styrs av vår biologi och vilka saker är det som kommer av hur vi har byggt upp vårt samhälle? För att reda ut detta så kommer vi att titta på saker kopplade till biologi och anatomi. Ni kommer även att få lära er hur man kan tänka kritiskt kring de normer som vi har i vårt samhälle.

Lektion 1

Introduktion: vad är sex och sexualitet?, 

Lektion 2

Normer: Manligt och kvinnligt

Lektion 3

Anatomi

Lektion 4

Historiska perspektiv på HBTQI & Sjysta relationer

Lektion 5

Frigörelse och introduktion till examination

Lektion 6

Examination

Lektion 7

 

Examination

Det här arbetsområdet kommer att examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift om könssjukdomar.


Läroplanskopplingar

Naturvetenskapliga aspekter på, reflektion över och diskussion om normer, rörande människans sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa.

Eleven kan redogöra utförligt och nyanserat, utifrån relevanta kunskaper om sexualitet och relationer, för hur människokroppen är uppbyggd och fungerar i växelverkan med omgivningen. I samband med redogörelsen kan eleven utförligt och nyanserat diskutera konsekvenser såväl för individens sexuella hälsa som för folkhälsan och underbygga diskussionen med välgrundade och nyanserade argument.

Eleven kan redogöra utförligt, utifrån relevanta kunskaper om sexualitet och relationer, för hur människokroppen är uppbyggd och fungerar i växelverkan med omgivningen. I samband med redogörelsen kan eleven utförligt diskutera konsekvenser såväl för individens sexuella hälsa som för folkhälsan och underbygga diskussionen med välgrundade argument.

Eleven kan redogöra översiktligt, utifrån relevanta kunskaper om sexualitet och relationer, för hur människokroppen är uppbyggd och fungerar i växelverkan med omgivningen. I samband med redogörelsen kan eleven översiktligt diskutera konsekvenser såväl för individens sexuella hälsa som för folkhälsan.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback