Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Konsten att påverka: insändare

Tunabergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 8 januari 2020

Vi kommer arbeta med kapitlet "Konsten att påverka". Vi arbetar med muntliga diskussioner, insändare och bilders påverkan.

Konkretisering  

- Hur man skriver insändare samt vilka delar som ingår i en insändare,

- hur man ger muntlig och skriftlig respons samt hur man bearbetar sin egen text utifrån respons.

 

Undervisningens innehåll

- Muntlig argumentation (övningar och diskussioner),

- läsa insändare och skriva egen insändare utifrån stödmallar,

- respons och bearbetning av insändare,

- bilders påverkan. 

 

Hur du ska få visa dina kunskaper

- Skriva en egen insändare,

- ge respons och bearbeta utifrån respons,

- hålla ett argumenterande föredrag.

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav i Svenska
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback