Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

4 - 6

Stormaktstiden åk 6

Gustavslundsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Stormaktstiden Visste du att Sverige har varit det tredje största landet i Europa?Visste du att Sverige på 1600-talet låg i krig med många länder? Visste du att Sverige hade en drottning som blev drottning vid sex års ålder? I det här arbetet kommer du få lära dig om Sveriges historia från 1600- talet till 1718. Du kommer att få lära dig om en tid i Sveriges historia när Sverige var som störst och du kommer även att få veta hur folket levde, vilka Snapphanarna var, varför skeppet Vasa sjönk och att man kunde bli dömd till döden för häxeri.

Mål

Målet med det här avsnittet är att du ska kunna:

  • förklara vilka år stormaktstiden omfattar, och ge exempel på viktiga regenter och deras insatser.
  • beskriva hur Sverige styrdes. Använd begreppen: riksdag, stånd, ämbetsmän, adel, län, landshövding.
  • resonera kring orsakerna till krigen under stormaktstiden. Ge exempel på krig som handlade om religion, handel eller att erövra nytt land.
  • förklara med exemplet reduktionen under Karl XI hur det var en kamp mellan kungen och adeln om inflytandet i landet.
  • beskriva hur stort Sverige var när det var som störst och när stormaktstiden var slut.

 

Inledningsvis kommer vi utgå från en film där man tar upp de stora händelserna under stormaktstiden. Vi kommer sedan läsa endel av Östersjöriket i NE Historia åk 6.

Därefter kommer ni få i uppgift att  fördjupa er i en episod från Stormaktstiden som ni sedan ska redovisa genom en muntlig presentation /PP. Ni kommer också få ett mindre skriftligt prov på Frihetstiden.


Läroplanskopplingar

Eleven visar grundläggande kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för enkla resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också enkla resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Eleven visar goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för utvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också utvecklade resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Eleven visar mycket goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för välutvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också välutvecklade resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback