Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Skrivuppgift till Svenneboken- text-till-bildkoppling

Södra Ängby skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 december 2019

I detta arbetsmoment skriver och reflekterar du kring boken Svenne av Per Nilsson som vi har läst gemensamt. Du skriver en text-till-bildkoppling.

Skrivuppgift till boken Svenne - text till bildkoppling

 

Välj ut en bild som du kopplar ihop till boken Svenne. Studera bilderna noggrant. Vilka likheter ser du mellan Svennebokens handling och bilden? Förklara och ge exempel på händelser i boken som styrker din koppling. Använd gärna citat och kom då ihåg att använda citattecken och ange sidnummer. Skriv i Klassanteckningsboken i Teams. Jag har lagt upp ett dokument där som du skriver i. Kom ihåg sidhuvudet som skall innehålla: namn, klass, datum och ämne.

 

Frågeställningar:

Vad föreställer bilden?  - Titta på helheten såväl som detaljerna. Förklara på vilket sätt kopplar du ihop bilden till texten?

 

Förmedlar bilden en känsla som finns i bokens handling? – På vilket sätt finns den känslan representerad i boken? (Vem/ vad/när /hur?)

 

Förmedlar bilden ett slags budskap som du också ser i boken? – Förklara hur detta kan kopplas ihop med boken?

 

___________________________________________________________________________

 

Exempel på hur du kan formulera dig.

 

Inledning:

Just nu läser vi boken Svenne av Per Nilsson. I den här skrivuppgiften kommer jag att göra en text-till-bildkoppling. Utifrån ett antal bilder har jag valt ut en som representerar en / ett par specifika händelser i boken / huvudpersonen.

 

 

Bilden föreställer… (helhet och detaljer) = ett stycke.

 

Känslan som bilden förmedlar är… representerad i boken av vem? Vad? När? Eller Hur? = stycke.

 

Budskapet i bilden… kan kopplas ihop med boken… = stycke.

 

En slags avslutning där du försöker återkoppla till inledningen.

 

 

Språkhantering

 

Stor bokstav på rätt ställen.

 

Använd skiljetecken där det krävs.

 

Byt ut alla former av ordet ”kolla” mot synonymer. ”Kolla” får inte förekomma alls!

 

Stavning: medans => medan, de/dem eller dom.

 

Undvik användningen av ”jag känner, tänker, tycker, då texten handlar om dina åsikter.

 

Exempelformuleringar:

Den aggressiva stämningen i bilden går att uppfatta i de olika upploppsscenerna i slutet av boken då hus stacks i brand och människor misshandlades.

 

Känslan av ensamhet skildras tydligt i boken. Huvudpersonen Svenne kan liknas vid den ensamme, sorgsne varelsen som står utlämnad och inte verkar veta vart han skall ta vägen. Svenne hade inte någon egen familj och förstår efter ett tag att Dackeman trots allt kanske inte är så hederlig i sina avsikter. 

 

Bildens motiv av en berg-och-dalbana symboliserar Svennes händelserika år från det att han förlorar sin pappa, blir knivhuggen, möter Nils Dackeman och blir känd genom massmedia. Dalarna blir de negativa händelserna som till exempel när…

Textlängd: ca 1 sida i Klassanteckningsboken i Teams, svenskfliken

 

Arbetsgång:

- Tankekarta

- Första utkast

- Textbearbetning

- Slutligt utkast

 

Skrivander sker under lektionstid.

/Marianne PH


Läroplanskopplingar

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Skrivuppgift till Svenneboken- text-till-bildkoppling
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback