Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Våra Sinnen.

Skapad 2019-12-16 09:52 i Hallsta skola Norrtälje
Grundskola 5 NO (år 1-3)
Vi har sju sinnen, smak, lukt, syn, hörsel, känsel, balanssinnet och kroppssinnet. Att vi ständigt använder våra sinnen för att registrera och tolka omgivningen är något vi inte alltid tänker på. Utan sinnen får inte nervsystemet någon information om förhållandena i kroppen och inte heller från världen utanför. Vilka sinnen uppfattar du att du använder mest? Tänk dig att du skulle sakna ett sinne! Hur skulle du uppfatta världen då? Skulle det vara samma sak att ta en cykeltur på landet om du inte kunde känna doften av nyslaget gräs?

Innehåll

I detta arbetsområde kommer vi att göra ett grupparbete. Varje grupp får ett område att arbeta med: Syn, Hörsel eller Lukt, smak, känsel.

Varje grupp ska göra en muntlig redovisning (ord och bilder). Hur ni gör er redovisning får ni i gruppen bestämma själva. Till exempel kan man göra ett bildspel i Powerpoint eller Google slides. Kanske vill ni göra en mindmap i Mindomo, valet är ert.

Redovisningen ska innehålla:

* En beskrivning av sinnet, hur fungerar det? Bilder för att visa hur det fungerar och vad delarna heter. Hur samarbetar sinnet med nervsystemet?

* En beskrivning av vilken nytta vi har av att ha utvecklat detta sinnet (evolution). Jämför gärna med andra djur.

* Minst ett praktiskt försök som genomförs i klassen och som visar något om sinnets funktion (laboration).

 

Använd NO-boken som utgångspunkt (kapitlet om sinnesorganen). Ta också hjälp av annan faktalitteratur du hittar i biblioteket eller faktasidor online.

 

Arbetet ska vara klart att redovisas med praktiskt experiment 2017-12-12 (tisdag v.50).

 

 

 

Detta är en lärandematris som utgår från eleven och lärandet
Den kopplar ihop kunskapskrav med en konkret elevuppgift och beskriver handlingar som visar hur eleven lär sig och blir allt bättre.
Läs mer på Wikipedia och larandematriser. 

På Hålta skola arbetar vi utifrån lärandematriser i alla årskurser och alla ämnen.

I den bifogade filen finns exempel på "begrepp" eller "expert-ord" som vi tillsammans har kommit på, dessa hör till arbetsområdet sinnen.

Uppgifter

  • Arbetshäfte våra sinnen

  • Lista med begrepp

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: