Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klassisk musikhistoria åk 9

Skapad 2019-12-17 14:18 i Hässelbygårdsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Musik
Du ska lära dig om den klassiska musiken under medeltiden, barocken, wienklassicismen och romantiken. Du ska även arbeta med instrumentfakta, skapa musik, samt sjunga och spela i grupp i detta arbetsområde

Innehåll

Du ska på egen hand och tillsammans med andra ta reda på fakta om medeltiden barocken, wienklassicismen och romantiken.

Detta skall arbetas med under hela terminen

Redovisningen sker i form av prov , läxförhör, samt praktiskt musicerande

Ni kommer i detta område även skapa en medeltida låt inklusive låttext som ni arrangerar och spelar i en grupp med följande instrument: gitarr(luta), keyboard(flöjtljud), trumma, tamburin mfl rytminstrument samt sång

 

Ni ska även studera den klassiska orkesterns instrument och kunna placera de olika instrumenten i olika instruementfamiljer, samt känna till under vilka epoker de användes.

Ni ska även kunna olika musikord och begrepp

Uppgifter

  • Powerpoint om tonsättarna

  • Musikhistoriahäfte

Matriser

Mu
Klassisk musikhistoria

E
C
A
Kriterier
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen. Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer. Det innebär att du känner till de olika epokerna. Du kan jämföra musiken från barocken, wienklassicismen och romantiken och beskriva vad som är typiskt för dem. Du känner till de mest kända tonsättarna och vad de är kända för.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen. Dessutom kan eleven i relativt hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer. Det innebär att du jämför epokerna och resonerar om vilken betydelse de haft för samhället och olika personer. Du kan beskriva vad som är typiskt för musiken i de olika epokerna.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen. Dessutom kan eleven i hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer. Det innebär att du med stor säkerhet med hjälp av fakta kan resonera om musiken och dess historiska betydelse och vilken betydelse den har idag. Du kan urskilja vad som är typiskt för epokerna och hur samhället påverkade tonsättarna.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: